Opšti kupleraj vrednosti 1foto: Grad Šabac

Za peti april najavljena je nova premijera u Šabačkom pozorištu „Kakav kupleraj“, po tekstu Ežena Joneska i u režiji Ivana Vukovića.

Sam tekst napisan je davne 1972. godine, a na srpski preveden pre petnaestak godina. To je zapravo priča o avanturi jednog usamljenika, ali i kad dobije veliko nasledstvo on propušta sve prilike.

Reditelj Ivan Vuković, na konferenciji za novinare, ukazao je da u suštini kupleraj se vidi na sve strane, u svim segmentima društva. Na delu je prodavanje sebe po niskoj ceni i da se za pare sve može kupiti. Ežen Jonesko u tom delu podseća da je i revolucija iz 1968. godine prodata, da je to bilo zamagljivanje očiju naroda, a revolucija je samo mamac da se što duže ostane u žabokrečini. Inače, Šabačko pozorište na repertoaru ima još jedno Joneskovo delo, „Ćelavu pevačicu“, koja se igra već 25 godina, a režirao ju je Nikita Milivojević. Nakon skidanja sa repertoara „Bube u uhu“, to je verovatno najdugovečnija predstava u srpskom teatru.

Treća premijera, ovog puta u koprodukciji sa Narodnim pozorištem iz Prištine, „Banović Strahinja“ u režiji Nebojše Bradića, zakazana je za 12. april u Gračanici, a dan kasnije u Zvečanu. V. d. direktora Šabačkog pozorišta Aleksandar Stanković istakao je da je u prethodnih 40 dana odigrano 19 predstava u ciklusu pod nazivom „Krugovi“, i da je bilo prodato oko tri hiljade karata.

Najposećenija bila je dečija predstava „Hajduci“, sa više od 300 gledalaca, dok su „Ćelavu pevačicu“ i „Perikla“ gledali više od 200 posetilaca. Prva premijera, „Hajka na vuka“, uvrštena je u program Sterijinog pozorja, i to je prvo samostalno učešće Šabačkog pozorišta na ovom značajnom festivalu. Za predstojeći Treći festival“Pozorišno proleće“ u Šapcu, od 16. do 23. aprila, već su rasprodate karte za tri predstave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari