Organizatori Berlinala povukli pozivnice članovima ekstremno desničarske stranke AfD 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Organizatori ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivalu u Berlinu (Berlinale) saopštili su da su povukli pozivnice, za dolazak na ceremoniju otvaravanja, grupi od pet članova ekstremno desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD).

Ta odluka je doneta posle javnog negodovanja u nemačkim kulturno-umetničkim krugovima.

Organizatori Berlinala su odlučili da povuku pozivnice već upućene grupi od pet političara AfD-a, saopštili su organizatori ove filmske smotre koja počinje 15. februara.

„Festival je više puta naglašavao da sa zabrinutošću posmatra porast antisemitizma, antimuslimanskih osećanja, govora mržnje i drugih antidemokratskih i diskriminatornih stavova u Nemačkoj“, navodi se u saopštenju.

Članovi AfD su prvobitno bili pozvani na isti način kao i predstavnici drugih političkih partija, ali je to izazvalo pometnju među nemačkim filmskim i umetničkim svetom.

Organizatori Berlinala su rekli da je važno da se zauzme nedvosmislen stav u korist demokratije.

Nekoliko stotina hiljada Nemaca demonstriralo je poslednjih nedelja u gotovo svim velikim gradovima – protiv ekstremne desnice.

AfD, koja je prema anketama sve popularnija, izazvala je nezadovoljstvo zbog medijskih otkriča da su neki njeni članovi učestovali u pokretanju ideje o masovnom proterivanju stranaca, tokom zajedničkog sastanka sa predstavnicima drugih ekstremno desničarskih pokreta.

Ovogodišnji, 74. festival u Berlinu, počinje 15. februara u momentu političko-ekonomskih napetosti u zemlji, u situaciji koju na spoljno-političkom planu dodatno otežavaju rat u Ukrajini i Gazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari