Organizatori Festivala u Berlinu saopštili sastav žirija 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Žiri ovogodišnjeg, 71. Medjunarodnog festivala u Berlinu (Berlinale), čiji će takmičarski deo biti u martu i u potpunosti onlajn, činiće šest ranijih dobitnika glavne nagrade – Zlatnog medveda, saopštili su danas organizatori.

Članovi žirija, koji ove godine neće imati predsednika, biće pozvani u Berlin da pogledaju filmove odabrane u glavnom takmičarskom delu, čija će spisak biti završen 11. februara. Žiri će biti pozvan da odredi pobednike u svakoj kategoriji.

Medju članovima žirija su reditelji – Iranac Muhamed Rasulof, Izraelac Nadav Lapid, Rumunka Adina Pintilije, Madjarica Ildiko Enjedi, Italijan Djanfranko Rosi (Gianfranko) i Bosanka Jamila Žbanić.

Organizatori su naveli da nisu sigurni da li će Rasulof moći da dodje u Berlin jer prošle godine nije došao po svoju nagradu jer su ga iranske vlasti osudile na godinu dana zatvora.

Ovogodišnje izdanje festival biće održano u dva dela – od 1. do 5. marta biće onlajn takmičenje i dodela nagrada, dok će projekcije filmova za javnost biti omogućene od 9. do 20. juna. Planirano je da neke projekcije budu na otvorenom.

Na festivalu u Berlinu dodeljuju se nagrade Zlatni medved za najbolji film, Gran pri žirija, kao i Srebrni medvedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku. Od 1992. na tom festivalu se dodeljuje nagrada Tedi za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Medjunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. a od 1978. godine redovno se održava svake godine i to u februaru.

Zlatnog medveda je prošle godine dobio fim „There is no Evil“ Muhameda Rasulofa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari