"Oriđinali", tri decenije kasnije: Večeras premijera dokumentarno - igranog filma “Živko Nikolić - Nedosanjani san” 1Foto promo Montenegro Film Festival

Događaj ovogodišnjeg Montenegro Film Festivala u Herceg Novom, koji se može svrstati i u ekskluzivni, premijera dokumentarno-igranog filma “Živko Nikolić – Nedosanjani san” u režiji Senada Šahmanovića, zakazan je večeras, u 18 časova, u Dvorani Park.

Ovaj omaž legendarnom crnogorskom umetniku, jednom od najvažnijih sineasta ovdašnje kinematografije, zasniva se na epizodi njegove antologjske serije “Oriđinali” iz 1995, zamišljene kao TV film koji je počeo da snima u produkciji RTV Crne Gore, i novom, nedavno snimljenom materijalu.

U priči koja prati svakidašnjicu običnih ljudi u malom primorskom mestu, u kojoj na svoj jedinstven i neponovljiv način Živko Nikolić pravi parodiju na njihov život, nezaboravne uloge ostvarili su Milutin Mima Karadžić, Mira Banjac, Boro Stjepanović, Dragica Tomas, Vesna Pećanac, Drago Malović, Mihajlo Bata Paskaljević, Branko Babović, Branimir Popović, Sonja Jauković, Zef Dedivanović, Eva Ras, Ivana Mrvaljević…, a „Oriđinali“ su tih godina bili najgledanija TV serija.

Jednu od epizoda svojih „Oriđinala“ Živko Nikolić je prepoznao kao igrani film, koji je, kako je izjavio Senad Šahmanović jako želeo da snimi, i na sve načine pokušavao da dođe do sredstava, ali ga je zatekla situacija devedesetih godina. Okupio je ekipu, i uz veliku podršku tadašnjeg rukovdstva RTCG krenuo u snimanje TV filma, ali, nažalost, on nije snimljen do kraja.

Živko Nikolić je preminuo 17. avgusta 2001, a materijal „Oriđinala“ koji je snimio, prema Šahmanovićevim rečima, skoro trideset godina je stajao na kasetama, i nikada se nije puno uradilo po tom pitanju, iako je bilo raznih inicijativa.

– Preuzeo sam odgovornost da to realizujem, uz punu podršku RTCG, u čijoj smo produkciji napravili ovaj projekat. Živko je snimio oko šezdeset odsto materijala za taj televizijski film, dio materijala se u brojnim seljenjima, presnimavanjima izgubio, pa je bilo važno sve sastaviti, rekonstruisati i nakon toga krenuti u dalji istraživački rad. Obavljeni su razgovori sa najbližim saradnicima, analizirane knjige snimanja, napravljen plan i strategija, pa smo krenuli u realizaciju. Nakon nekog vremena materijal je počeo da dobija svoj oblik, ali ga nije bilo dovoljno za igrani film, pa je odlučeno da se ide u pravcu ideje pravljenja filma o filmu – rekao je Šahmanović.

Posle dve godine rada, film “Živko Nikolić – Nedosanjani san” izlazi pred publiku u gradu u kojem se on školovao, i gde je završio čuvenu hercegnovsku Umjetničku školu.

Film je snimljen po scenariju Dragana Koprivice, a u glumačkoj ekipi su Dijana Marojević, Svetlana Cemin, Mirko Vlahović, Milutin Karadžić, Dubravka Drakić, Ivana Mrvaljević, Jelena Mila, Bojana Kovačević, Marina Bukvički, Vesna Vujošević, kao i Ljiljana Kontić, Dragomir Felba, Vera Crvenčanin Kulenović.

U autorskom timu su i direktori fotografije Savo Jovanović, Slavko Todorović i Danilo Papić, montažer Vladimir Radovanović, za muziku je bio zadužen Ivan Marović, a producenti su Radomir Pule Milović i Igor Maraš,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari