Svetskom premijerom krimi filma „Ničiji sin“ Arsena-Antona Ostojića, najmlađeg hrvatskog reditelja u konkurenciji za Zlatnu arenu, danas će biti završen nacionalni takmičarski program 55. pulskog festivala, koji će 26. jula svečano dodeliti nagrade. Ostojićev film govori o bivšem rok pevaču i ratnom vojnom invalidu, koji otkriva dugo skrivanu porodičnu tajnu, a glavne uloge igraju Alen Liverić, Biserka Ipša i Mustafa Nadarević.

Svetskom premijerom krimi filma „Ničiji sin“ Arsena-Antona Ostojića, najmlađeg hrvatskog reditelja u konkurenciji za Zlatnu arenu, danas će biti završen nacionalni takmičarski program 55. pulskog festivala, koji će 26. jula svečano dodeliti nagrade. Ostojićev film govori o bivšem rok pevaču i ratnom vojnom invalidu, koji otkriva dugo skrivanu porodičnu tajnu, a glavne uloge igraju Alen Liverić, Biserka Ipša i Mustafa Nadarević. Glavni junak je u ratu izgubio obe noge. I dok se suočava s propalim brakom i neizvesnom budućnošću, njegov otac Izidor je kandidat na parlamentarnim izborima. Kao nekadašnji politički zatvorenik, Izidor računa na pobedu, ali mu kampanju remeti dolazak srpskog izbeglice Sime, koji ga je u bivšem režimu i uhapsio. Ucenjujući Izidora tajnom iz prošlosti, Simo počinje da utiče i na Ivana…

Desetogodišnja zvezda Princa od papira i u Puli

Među zvezdama 55. pulskog festivala ove godine je i desetogodišnja Milica Spasojević, glavna glumica filma „Princ od papira“ Marka Kostića iz Beograda, koji će danas biti prikazan i na 15. palićkom festivalu, na završetku novouvedenog programa dečjeg filma. Nakon projekcije filma „Princ od papira“ u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, što je bila i hrvatska premijera tog ostvarenja, publiku je iznenadila glavna glumica, koju su predstavili njeni roditelji, producent filma Miloš Spasojević i scenaristkinja Vladislava Vojnović. Milica se fotografirala sa novim obožavaocima, koji su pohvalili za festivalski bilten njen film, a i sama je, u prvom intervjuu u Hrvatskoj, navela da je uživala dok je snimala, posebno sa kolegom Stefanom Lazarevićem. Milica je rekla i da bi želela i dalje da glumi, pa će novu ulogu imati već u filmu „Drugi krug“, čija je scenaristkinja njena majka.

Splitski reditelj Ostojić, rođen 1965. godine, snimio je 90-ih nekoliko nagrađivanih kratkih filmova, a prvim dugometražnim igranim filmom „Ta divna splitska noć“ (2004) osvojio je niz domaćih i međunarodnih priznanja. Među njima su i dve Zlatne arene na Festivalu u Puli (za kameru i montažu), te nominacija za Evropsku filmsku nagradu za otkriće.
Do sada je najvišu ocenu publike dobila hrvatsko-srpska koprodukcija „Nije kraj“ Vinka Brešana (4,66), ljubavna drama koja govori o privatnom detektivu koji kreće za Beograd da bi otkupio slobodu prostitutke u koju se zagledao još u vreme rata, a u tome mu pomaže obdareni srpski porno glumac. U Brešanovom filmu, čija je premijera bila još u maju, pa je jedini u konkurenciji koji nije imao premijeru, igraju Ivan Herceg, Nada Šargin, Predrag Vušović, kao i Vojislav-Voja Brajović. Prema mišljenju publike, drugo mesto u nacionalnoj konkurenciji zaslužio je film „Kino Lika“ Dalibora Matanića (ocena 3,91), treće drama „Iza stakla“ Zrinka Ogreste (3,85), čija je međunarodna premijera bila u konkurenciji u Karlovim Varima, a četvrto „Buick Riviera“ Gorana Rušinovića (3,37), dok je na poslednjem mestu minimalistička drama „Tri priče o nespavanju“ Tomislava Radića (3,19).
Sinoć je u nacionalnoj konkurenciji prikazana ratna drama „Zapamtite Vukovar“ najstarijeg reditelja u konkurenciji 55. Pule, 86-godišnjeg Fadila Hadžića. U Međunarodni takmičarski program naknadno je uvrštena norveška humoristička drama „O’Horten“, u režiji Benta Hamera o penzionisanom mašinovođi koji pokušava da pronađe smisao svoje nove svakodnevice. Taj film biće premijerno prikazan sutra, a u Pulu stiže nakon međunarodnih filmskih festivala u Kanu i Karlovim Varima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari