"Otac" i "Pijavice" na Pulskom filmskom festivalu 1Foto: Maja Medić

Pulski filmski festival biće svečano otvoren u subotu po 67. put. Festival počinje filmom „Mare“ Andree Štake, a u takmičarskom programu biće predstavljeno ukupno 16 naslova.

Među njima su i filmovi Srdana Golubovića „Otac“ i Dragana Marinkovića „Pijavice“, koji su deo selekcije kao hrvatske manjinske koprodukcije. Osim toga, u nekim od naslova, igraju domaći glumci.

To su „Grudi“ Marije Perović – Nada Šargin, Vojin Ćetković, Mira Banjac, Aleksandar Đurica, te „Sin“ Ines Tanović – Snežana Bogdanović i Uliks Fehmiu, kao i „Tereza37“ Danila Šerbedžija u kome glumi Dragan Mićanović.

Osim toga, filmovi „Mater“ Jureta Pavlovića i „Glas“ Ognjena Sviličića manjinske su srpske produkcije i njih su montirali naši montažeri Dragan von Petrović i Nataša Pantić. Osim toga, u selekciji studentskih ostvarenja biće prikazani srpski filmovi „Izvršenje“ Siniše Cvetića i „Matura“ Gvozdena Ilića.

Pred publikom u pulskoj areni, sa udaljenom propisanom distancom, biće prikazani, pored pomenutog „Oca“, „Tereze37“, „Matere“, „Glasa“ i „Ideš? Idem!“ Ljube Zdjelarević i „Ribanje i ribarsko prigovaranje“ Milana Trenca.

U selekciji manjinskih hrvatskih koprodukcija na programu su i „Bosonogi car“ (P. Brosens), „Ne zaboravi disati“ (M. Turk), „Korporacija“ (M. Nahtigala), „Svi protiv svih“ (A. Košak), „Ja sam Frenk“ (M. Pevec) i „Agina kuća“ (L. Zeqiraj).

O najboljim ostvarenjima odlučivaće četvoročlani žiri kojim će predsedavati rediteljka Dana Budisavljević, dobitnica Velike zlatne arene i pobednica prošlogodišnjeg festivala.

Pulski festival je prvobitno trebalo da bude održan u tradicionalnom terminu od 18. do 26. jula, ali je zbog epidemiološke situacije odložen za kraj avgusta i početak septembra.

Projekcije su predviđene za manji broj ljudi nego inače a organizatori mole posetioce da poštuju uputstva o obaveznom razmaku, dezinfikuju ruke, te da na ulazu u Arenu ostave audio-zapis s ličnim podacima.

Prilikom ulaska i izlaska obavezno je nošenje zaštitne maske a tokom gledanja programa dozvoljeno ju je ukloniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari