Oto Tolnai dobitnik Evropske nagrade za poeziju „Petru Krdu“ 1Foto: G. Nonin

List Danas ekskluzivno saznaje da je dobitnik Evropske nagrade za poeziju „Petru Krdu“ vojvođanski pesnik Oto Tolnai.

Evropska nagrada za poeziju „Petru Krdu”, dodeljuje se svake druge godine, a žiri kojeg su činili: Lidija Dimkovska, Saša Radojčić i Mihajlo Pantić (predsednik), odlučio je da dobitnik za 2020. godinu bude pesnik, prozaista, esejista, dramski pisac, književni prevodilac i urednik Oto Tolnai (1940).

„Svojom tematskom širinom, oblikovnom raznolikošću, jezičkom inventivnošću, i, posebno, dubinom poetskog uvida u gotovo sve slojeve ljudske egzistencije u modernim vremenima, kao i zagledanošću u enigmatičnost pitanja, iskušenja i fenomena sa kojima se suočava čovek našeg doba, Oto Tolnai izgradio je opus gotovo bez presedana u srednjoevropskoj kulturi, jednom stranom oblikovan na mađarskom, a drugom na srpskom jeziku. Kao svojevremeno Petru Krdu, koji je pisao i na rumunskom i na srpskom jeziku, Tolnai je svojim stihovima stvorio i poetski amalgam i most između dveju kultura čiji je zaslužni protagonista duže od pet decenija. Tolnai ide u red onih pesnika koji poeziju vide u svemu, polazeći od impulsa i podsticaja različitog porekla, kako onih svakodnevnih pored kojih prolazimo gotovo ih ne primećujući, tako i onih nevidljivih, dubokih, koji u čitaocu bude misao na univerzalna, antropološka, egzistencijalna i eshatološka pitanja. Svojim ukupnim delom, napose poezijom, Tolnai je osvedočio neophodnost čovekove potrebe za prekoračenjem zadatih mu granica svake vrste, za neprestanom potragom za suštinama, razlozima i smislom njegove pojave u negostoljubivom a ipak predivnom svetu, i nepokolebljivost u veru i slobodu ne samo pesničkog izražavanja. Ali, pesničkog na prvom mestu.“ – navodi se u obrazloženju žirija ove ugledne pesničke nagrade koju je ustanovio pesnik i urednik Književne opštine Vršac (KOV), Petru Krdu.

Da se ovom prilikom podsetimo da je Krdu, taj večiti dečak poezije bio pesnik „preko svake mere“ kako ga je nazvao Gabrijel Babuc priredivši izbor Krduove poezije „Škola izgnanstva“ upravo za ediciju KOV-a „Evropska nagrada“ 2012. godine.

Bila je to prelomna godina u istoriji dodeljivanja ove nagrade jer je odlučeno da upravo 17. po redu priznanje posthumno bude dodeljeno pesniku koji je nagradu i ustanovio 1988. godine.

Tada je članica žirija, pesnikinja Tanja Kragujević, odluku obrazložila da „ova nagrada ne može koračati kroz novi vek i novu eru svog postojanja, a da u svom sazvežđu od šesnaest dosadašnjih laureata, ne ponese i ne odrazi evropsku širinu, zamah i važnost stvaralačkog koncepta i samosvojne domete pesničkog zaveštanja svog izumitelja Petra Krdua“.

Dakle, čoveka koji je bio njen utemeljivač i prvi predsednik Književne opštine Vršac, osnovane, da podsetimo i to, na inicijativu Vaska Pope.

Od tog momenta, ova nagrada nosi i zvanično ime Evropska nagrada za poeziju „Petru Krdu“, a od danas je poznato da je njen 21. laureat Oto Tolnai, veliki vojvođanski pesnik za koga se, u svakom slučaju može reći da je pesnik i preko svake mere i preko svakog mora, naročito Jadranskog.

Književna opština Vršac objaviće do kraja ove godine, u ediciji Evropske nagrade za poeziju „Petru Krdu” knjigu izabranih stihova Ota Tolnaija „Scandal” u prevodu Draginje Ramadanski.

Tolnai je već KOV-ov pesnik

Književna opština Vršac je, inače, upravo te davne 1988. godine, kada je i osnovana Evropska nagrada, objavila zbirku poezije Ota Tolnaija „Krik ruže“, izvorno pisane na srpskom jeziku.

– Veoma su me iznenadili kada su mi javili za nagradu. Javio mi je predsednik žirija Mihajlo Pantić. Neverovatno, upravo sam istog dana poslao belešku koju sam pisao za jedan mađarski časopis koji će objaviti moj ciklus pesama „Krik ruže“ koji sam pisao na srpskom jeziku i koji je štampao glavni urednik KOV-a Petru Krdu pre 32 godine. Za mađarski časopis taj ciklus je preveo Ottó Fenyvesi. Od mene su naručili tu belešku i ja sam u njoj spomenuo da sam te pesme pisao za predstavu „Anita Berber“ 1987 godine, i kratko sam im predstavio izdavačku kuću koja je izvorno objavila „Krik ruže“ rečima: „O bože, to je bila jedna izvrsna mala izdavačka kuća…“. Kako sam se mogao osećati kada mi je neposredno nakon što sam ispisao te reči, javljeno da upravo od te izdavačke kuće dobijam Evropsku nagradu koja nosi ime „Petru Krdu“?, izjavio je za Danas Oto Tolnai.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari