U okviru obeležavanja osamdesetogodišnjice rođenja istaknutog srpskog teoretičara, muzikologa, kompozitora i pedagoga Vlastimira Peričića u prostorijama Muzičko informativnog centra SOKOJ na Trgu Nikole Pašića, sutra u 18 sati će biti otvoren deo Legata Vlastimira Peričića, nakon čega će na muzikološkoj tribini biti reči o njegovoj zaostavštini, kao i o njegovom pedagoškom i teoretskom radu.

U okviru obeležavanja osamdesetogodišnjice rođenja istaknutog srpskog teoretičara, muzikologa, kompozitora i pedagoga Vlastimira Peričića u prostorijama Muzičko informativnog centra SOKOJ na Trgu Nikole Pašića, sutra u 18 sati će biti otvoren deo Legata Vlastimira Peričića, nakon čega će na muzikološkoj tribini biti reči o njegovoj zaostavštini, kao i o njegovom pedagoškom i teoretskom radu. Nekoliko dana kasnije, u sredu, 12. decembra u 20 časova u Svečanoj sali Skupštine grada, u saradnji sa Jugokoncertom, biće priređen koncert na kome ce biti izvedena dela velikog kompozitora u tumačenju nove generacije izvođača i interpretatora. Na repertoaru će se naći vokalni ciklus za glas i klavir „Noć bez jutra“, „Sonatina za violinu i klavir“ i „Gudački kvartet“.
U delu zaostavštine koja poznatog profesora FMU i dopisnog člana SANU našlo se oko 500 odrednica, koje, kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare povodom jubileja naglasila muzikolog Sonja Marinković, na sveobuhvatan način odražava njegovu svestranu ličnost i pruža obilje materijala za neko buduće bavljenje Peričićevim delom. Lična dimenzija je naglašena notnim sveskama i beležnicama, albumima sa crtežima koje je crtao dok se u mladosti interesovao za biologiju i zoologiju, pa čak i prvim bukvarom, danas već raspalom knjižicom koju je do smrti čuvao. Osim toga Legat čini i njegova muzička biblioteka sa oko 150 partitura, udžbenicima i naučnim radovi iz gotovo svih oblasti muzike.
Drugi deo Legata sticajem čudnih okolnosti se obreo u Republici Srpskoj, u Istočnom Sarajevu, gde je oko 740 knjiga iz muzikologije, na srpskom, francuskom, češkom ili nemačkom jeziku i partiture značajnih kompozitora evropskog romantizma, ali i modernijih stvaralaca iz XX veka, 1996. godine poslužilo kao osnova za pokretanje novoustanovljene muzičke akademije.
Za deset godina kompozitorskog rada, Vlastimir Peričić je stvorio zapažena dela postromantičarske orijentacije, koje karakterišu oživljavanje tradicionalnih formi i široki raspon izraza. Diplomirao je na Odseku za kompoziciju, u klasi Stanojla Rajičića, a usavršavao se na Akademiji za muziku i dramsku umetnost u Beču i kursevima za savremenu muziku u Darmštatu. Još kao student je dobio nagradu italijanskog konkursa Vioti za „Gudački kvartet“. Dubok trag je ostavio u pedagoškom radu, koji je, pred kraj života povezao sa komponovanjem, uglavnom kompozicija za klarinet. Umro je 2000. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari