Otvaranje izložbe fotografija Zorana Veselinovića i promocija fotomonografije „Škljocaj" u SKCNS Fabrici 1Foto: Promo

Izložba fotografija Zorana Veselinovića biće otvorena 29. novembra u 18 časova u SKCNS Fabrici. Istom prilikom biće predstavljena i fotomonografija Škljocaj koju je objavio Studentski kulturni centar Novi Sad, a koja sadrži fotografije ovog autora na kojima su akteri jugoslovenske rok scene iz perioda 1978-1992. godine.

Postavka će moći da se pogleda do 2. decembra, svakog dana od 10 do 19 časova.

Iz predgovora fotomonografije:

„Prošlo je gotovo pola veka od kad je Zoran Veselinović počeo da škljoca. Ime je stekao najpre u Jugoslaviji, a potom u Engleskoj. To je učinio tako što je fotografisao muziku. Ona je heroina svih prizora koje je Zoran pretvorio u uspomene i istoriju. Muzika je kraljica, a on je portretista na njenom dvoru, veran i nadaren.

Na Zoranovim slikama zauvek su živi neki zvuci i lica kojih više nema: Milan Mladenović, Margita Stefanović, Milan Delčić, Miša Aleksić, Dragoljub Đuričić, Peđa i Mladen Vranešević, Neša Leptir, Davorin Popović, Lala Kovačev, Miša Blam i drugi.

Zoran nam prikazuje ljude – Novosađane i druge – koji su stigli do trajne slave, potom ljude kratke popularnosti i napokon one koji nisu uspeli da pobede anonimnost. On ih sve prikazuje s podjednakom, nesvakidašnjom ubedljivošću. Takođe, zanatska elegancija redovno krasi njegove slike, bez obzira da li te slike prikazuju važne muzičare koji su nas vaspitavali i koji su trajno promenili umetnost i društvo ili prikazuju prolaznike, turiste u muzici, neke koje jedva pamtimo. Otud je knjiga Škljocaj u isti mah svedočanstvo o Zoranovoj odanosti muzici i njegovom profesionalnom umeću.”

Ivan Ivačković

Otvaranje izložbe fotografija Zorana Veselinovića i promocija fotomonografije „Škljocaj" u SKCNS Fabrici 2
Zoran Veselinović, 1980, foto: promo

Biografija autora: Zoran Veselinović je rođen 19. januara 1962. godine u Sremskim Karlovcima. Prva fotografska iskustva stekao je u osmom razredu novosadske Osnovne škole „Ivo Lola Ribar”. Godine 1976. završio je kurs u Foto-kino klubu „Branko Bajić”.

Zaljubljen i u fotografiju i u muziku, naredne godine je, kao gitarista, svirao u svom prvom bendu i počeo da fotografiše druge grupe. Nešto kasnije razvio je i interesovanje za elektroniku. Godine 1980, završio je Srednju elektrotehničku školu „Mihajlo Pupin”. Nakon toga se zaposlio u tonskom odeljenju TV Novi Sad, gde je radio do 1992.

Devedesetih se preselio u London i tamo završio School of Audio Engineering. U međuvremenu – tokom osamdesetih – kao foto-reporter sarađivao je s listovima Pop Rock, Ćao, ITD, Start, Borba, Večernje novosti, Dnevnik, Vzlet, Képes Ifjúság, Magyar Szó i drugima. Godine 1990, počeo je da sarađuje s londonskom foto agencijom Retna.

Od 1993. živi u Londonu. Zaposlen je kao inženjer zvuka u studiju Abbey Road, u kojem su snimali The Beatles i druga najveća imena svetske rok scene. U slobodno vreme još uvek fotografiše, pa su se mnoga od tih imena našla pred njegovim objektivom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari