Otvaranje izložbe Galerije Matice srpske večeras u Parizu 1

Galerija Matice srpske i Kulturni centar Srbije u Parizu večeras od 19 sati u Kulturnom centru Srbije u Parizu organizuju svečano otvaranje izložbe Slike prolaznog sveta. Odnosi srpskog i francuskog intimizma.

Na otvaranju će govoriti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Radoslav Pavlović, direktor Kulturnog centra Srbije u Parizu, Ajsa Drača Muntean, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju u Ministarstvu kulture i informisanja RS, i dr Dijana Metlić, autorka izložbe.

O ovoj izložbi Galerije Matice srpske koja će u Parizu trajati sve do 9. februara naredne godine, upravnica GMS dr Tijana Palkovljević Bugarski je pred polazak u Pariz izjavila: „U okviru obeležavanja jubileja 170 godina trajanja Galerija Matice srpske je prošle godine, među brojnim drugim programima, priredila izložbu i monografsku studiju Slike prolaznog sveta. Odnosi francuskog i srpskog intimizma. Realizacijom ove izložbe želeli smo da ukažemo na jedan važan cilj u programskim aktivnostima Galerije u XXI veku – na potrebu za posmatranjem nacionalne umetnosti u širem evropskom kontekstu. Ova izložba nastala je kao rezultat naših opredeljenja da se posvetimo proučavanju jedne posebno važne teme u oblasti likovne umetnosti XX veka – slikarstvu epohe intimizma koje pokazuje direktne veze i uticaje srpskih i francuskih umetnika. Te veze bile su izuzetno snažne i višeslojne jer, ne samo da su srpski slikari odlazili u Pariz na školovanje i studijske boravke, već su duh francuske umetnosti preneli u svoje poimanje sveta, enterijere i predstave sopstvenih likova i sebi bliskih krugova. „

Po njenim rečima, upravo na tim osnovama nastale su i ova izložba i monografija, autorke prof. dr Dijane Metlić. Kao odličan poznavalac srpske likovne umetnosti prve polovine XX veka autorka se posvetila pažljivom istraživanju francuske likovne scene datog perioda, te je kroz čitavu studiju preplela francusku i srpsku – praveći paralele, mapirajući moguće uticaje i ukazujući na razlike. Stoga, njen rukopis nije međusobno suprotstvaljanje nego preplitanje životnih puteva, tematskih i likovnih opredeljenja i sudbina francuskih i srpskih slikara epohe intimizma. U tome leži njegova vrednost i novina kao primeru međusobnih uticaja i veza naših kultura.

U godini koja je proglašena za Evropsku godinu kulturnog nasleđa ova izložba ima posebni značaj jer doprinosi nekim od osnovnih ciljeva ove proslave – podstiče svest o našoj zajedničkoj prošlosti i vrednostima i pojačava osećaj pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru. U tom svetlu gostovanje Galerije Matice srpske u Parizu sa izložbom o francusko-srpskim vezama u okviru intimističkog slikarstva ima još veću vrednost.

Dan nakon otvaranja izložbe, sutra u 11.30 sati biće održano specijalno stručno tumačenje i razgovor sa muzejskim stručnjacima i istoričarima umetnosti iz muzeja i sa univerziteta u Parizu, s idejom upoznavanja sa stvaralaštvom srpskih umetnika, razmene znanja o intimističkom slikarstvu i vezama između srpske i francuske umetnosti. Tokom trajanja izložbe biće organizovana i stručna tumačenja izložbe na francuskom i srpskom jeziku za širu javnost.

Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a veliku podršku u realizaciji dali su Francuski institut u Srbiji, Kulturni centar Srbije u Parizu kao i privatni vlasnici umetničkih dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari