Otvaranje Narodnog muzeja: Beograd sutra uveče pod plavim svetlom 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Povodom svečanog otvaranja obnovljenog Narodnog muzeja Beograđane će sutra uveče dočekati plavo svetlo, saznaje Danas.

Svi važni punktovi u gradu, mostovi, javne institucije, pozorišta , sijaće plavom a ovu boju najavljivao je danima unazad portret Devojke u plavom Đure Jakšića, ali i mnoga druga amblematična dela iz Fonda Muzeja.

Od 21 sat počeće svečani program obraćanjem direktorke Narodnog muzeja Bojane Burić Brešković, ministra kulture Vladana Vukosavljevića i najverovatnije premijerke Ane Brnabić. Multimedijalni događaj činiće  projektovane animacije i inserti iz spota „Buđenje“ čiji je protagonista čuveni koreograf i glumac Sergej Polunjin dok se deo programa produkcija drži u tajnosti.

Čak 200 novinara akreditovano je da prisustvuje svečanosti. Za posetioce Muzej otvara vrata u 23 sata, a red će se formirati iz Čika Ljubine ulice. Najbrži će prvi ući, a zbog ograničenosti prostora Muzej može da primi posete od 450 ljudi.

Za vikend 30. juna i 1. jula besplatan ulaz, posle 300 dinara

Podsećajući da je stalna postavka muzeja zatvorena 2003. godine, Borić Brešković je rekla da obnovljen Narodni muzej očekuje veliko interesovanje javnosti.

Dizajner Slavimir Stojanović rekao je da mu je velika čast i kruna njegove dizajnerske karijere što je mogao da uradi novi znak Narodnog muzeja.

Stojanović je rekao da je novi vizuelni identitet muzeja vezan za dve rajske ptice iz Miroslavljevog jevanđelja. Ptice su okrenute jedna ka drugoj kljunovima, čuvaju muzej i duh naše nacije, rekao je Stojanović.

Narodni muzej biće otvoren za posetioce sutra od 23 sata i radiće neprekidno 24 sata.

Multimedijalni program na Trgu republike, koji počinje u 21 sat, označiće trenutak prekretnice i početak novog poglavlja Narodnog muzeja.

Tokom vikenda, 30. juna i 1. jula Narodni muzej biće otvoren od 10 do 22 sata, uz besplatan ulaz za sve posetioce.

Od 3. jula počinje uobičajeno radno vreme, utorak, sreda, petak i nedelja od 10 do 18 sati, četvrtak i subota od 12 do 20 sati, a cena pojedinačne ukaznice koštaće 300 dinara, dok je nedeljom ulaz besplatan.

Stalna postavka obuhvata obiman hronološki opseg od dalekog paleolita sve do umetnosti 20. veka.

Narodni muzej je zbog radova na rekonstrukciji zatvoren 2015. godine, a od poslednje izložbe koja je održana neposredno pred početak radova, sadržaji muzeja bili su dostupni našim sugrađanima kroz brojne umetničke programe, izložbe i gostovanja u gradovima Srbije i Beogradu. Priliku da prvi vide stalnu postavku Narodnog muzeja imali su danas najbolji učenici beogradskih osnovnih škola i mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari