Otvoren 10. Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR“ 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

Buduća pozorišna publika, najmlađi Zaječarci, imaju privilegiju da se u njihovom gradu godinama unazad održava pozorišni festival za decu.

Ovogodišnji, inače deseti po redu, je u toku i trajaće do 23. aprila. Tokom festivala biće izvedeno osam predstava iz pet zemalja, kako je to na otvaranju pojasnio direktor festivala Miloš Đuričić, organizatori se trude da svake godine ponude što raznovrsniji sadržaj, drugačije predstave iz drugih zemalja , sa drugih kontinenata.

-Veliku zahvalnost dugujemo našim prijateljima iz Bugarske , Kine, Francuske i Hrvatske koji su doprineli izrazitom međunarodnom karakteru festivala – kazao je Đuričić.

Deseti Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR“ svečano je otvorio dr Miodrag Maticki, književnik i i predsednik Vukove zadužbine, pomenuvši pored ostalog projekat u nastajanju koji se tiče čitanja i približavanja knjige mladima.

-Pozorište „Zoran Radmilović „ u Zaječaru , Ustanova kulture „ Vuk Karadžić“ u Beogradu, Vukov sabor i Vukova zadužbina razmatraju pokretanje širokog takmičenja škola i mladih u igrokazima literarnih dela.Sa svojim nastavnicima mladi bi ulazili u tajne dramatizacije lektire, glumom bi oživljavali literaturu a pritom i muzički nadograđivale ono što traje samo u slovima. Najuspešniji igrokazi učestvovali bi na Vukovom saboru“- naglasio je Maticki, dodajući da je u Zaječar doneo „Azbuku radosti“ koju će predstaviti u ŠOSO „Jelena Majstorović“ đacima ove škole i deci iz „Oblutka“.

Glumica zaječarskog teatra Jelena Rajić govorila je himnu festivala pod nazivom „Dobrodošlica“ koju je za „ZajeČAR“ napisao nedavno preminuli pesnik Dobrica Erić, a potom je usledila premijera predstave zaječarskog teatra „Mačak u čizmama“ po tekstu i u režiji Spasoja Ž. Milovanovića. Uloge su poverene Predragu Grbiću, Vujadinu Miloševiću, Sanji Nedeljković, Ireni Stanković, Branislavu Mijatoviću, Gabrijelu Bećareviću, Milošu Tanaskoviću i Viktoriji Arsić. Za kostim je bila zadužena Snežana Kovačević, scenografiju Mirko Stokić i Spasoje Ž. Milovanović, muziku Bata Zdravković, video radove Slobodan Ilić, a za scenski pokret i koreografiju Danica Ničić. Prema rečima reditelja Spasoja Ž. Milovanovića, ova predstava nastala po motivima bajke Šarla Peroa, razlikuje se od ostalih utoliko što korespondira sa ovim vremenom i pokušava da deci ispriča priču o dobru i zlu.

-Kao i svaka bajka i ova bajka je priprema dece za ulazak u svet onakav kakav jeste, koji se sastoji od dobrog i od zlog i od mogućnosti da svako od nas izabere pravi put. Duboko smo uvereni da je u tom izboru najveći kvalitet života mogućnost da svako od nas izabere dobro i često nam je potrebna dodatna sila koja će da nas pogura ka dobroj stvari -objašnjava reditelj Milovanović.

Predstava obiluje scenskim efektima kakvi do sada u zaječarskom pozorištu niste viđeni. Kombinacijom već dobro oprobanih scenografskih, svetlosnih i audio efekata i inovativnih video rešenja nastala je istinska pozorišna magija koju je publika na premijeri oduševljeno prihvatila.

Inače, mališane je pred zgradom zaječarskog teatra dočekala posebna atrakcija – žena skulptura, a zabavljali su ih žongleri „Barbaronite duo“ iz Bugarske, a u foajeu pozorišta „Zoran Radmilović“ postavljen štand knjiga za decu izdavačke kuće „Srpska knjiga“ iz Rume, čiji je urednik bio Dobrica Erić.

Tokom trajanja festivala biće prikazane predstave Crvenkapica Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ iz Vinkovaca, Legenda o mesečevoj princezi Pozorišta lutaka Niš, „Teatar de la Masju“ iz Nice u Francuskoj izvešće Skriptograf, a glumci Knjaževsko-srpskog teatra „Joakim Vujić“ iz Kragujevca nastupiće sa predstavom Ko nema u vugla, gugla. Najmlađa publika na 10. „ZajeČAR-u“ može pogledati predstavu Princeza na zrnu graška Državnog lutkarskog teatra Vidin iz Bugarske, kao i Uspavana lepotica Narodnog pozorišta Priština. Poslednje festivalsko veče, sredu 23.aprila rezervisano je za nastup Pozorišta iz provincije Henan u Kini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari