Otvoren 4. Međunarodni bijenale grafike u Čačku, traje do 26. septembra 1Foto: Katarina Pantelić

Četvrti Međunarodni bijenale grafike otvoren je u izložbenom prostoru Doma kulture u Čačku na kome izlaže 138 umetnika iz 33 zemlje.

Glavnu nagradu Bijenala „Gran pri 2020”, po odluci međunarodnog žirija, dobio je umetnik iz Meksika Victor M. Hernandez Castillo.

Nagrade za tehničku izuzetnost u grafici dobili su umetnci iz Ukrajine i Australije Olesya Dzhurayeva i Cleo Wilkoinson, nagradu „Eks Libris“ dobila je umetnica iz Kanade Deborah Chapman.

Nagarde za tehničku inovativnost u grafici dobile su umetnice iz Amerike i Slovačke Alicia Mckim i Eva Hnatova.

Nagrade za studentsku grafiku dobili su umetnici iz Indije i Srbije Deepak Yadav i Lidija Krnjajić, a umetnik iz Srbije Vladimir Milanović dobio je Pohvalu Bijenala.

Međunarodni žiri četvrtog Bijenala grafike činili su umetnički direktor Trijenala grafike u Bitolju u Severnoj Makedniji Vlado Goreski, kustos u Međunarodnom grafičkom likovnom centru u Ljubljani u Sloveniji Božidar Zrinski, umetnički direktor Bijenala grafike u Varni u Bugarskoj Venceslav Antonov i istoričar umetnosti Miodrag Danilović iz Gornjeg Milanovca u Srbiji.

U okviru Bijenala izloženi su i radovi dobitnice Gran prija prošlog Bijenala grafike koji je održan 2018. godine – Gabrijele Bulatović iz Beograda, kao i radovi studenata završnih godina Fakulteta likovnih u primenjenih umetnosti u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Prištini i Nišu.

U okviru pratećih izložbi predstavljeni su radovi u kategoriji Minijatura.

Kao poseban programski segment Bijenala biće održana onlajn panel diskusija petoro umetnika i teoretičara iz Srbije, Italije i Amerike. Njihova izlaganja tiču se složenog značenja grafike kao medija komunikacije i umetničkog izražavanja, a biće objavljena u zborniku radova.

Izložbe četvrtog Bijenala grafike biće dostupne publici kroz samostalne posete i putem grupnih stručnih vođenja do 26. septembra.

Bijenale organizuje Platforma za promociju umetnosti multioriginala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.