Otvoren 64. sajam knjiga u Beogradu 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

U Beogradu je večeras svečano otvoren 64. Međunarodni sajam knjiga pod sloganom „Pismo=Glava“.

Otvarajući ovu manifestaciju, najveću u jugoistočnoj Evropi, predsednik Udruženja književnika Srbije pisac Milovan Vitezović poručio je da je “2019. najveća godišnjica srpskog naroda – u njoj je osam vekova SPC, državnosti i početka srpske književnosti, zbog čega je Sajam knjiga najprirodniji i najiskreniji vrhunac njenog označavanja”.

Otvoren 64. sajam knjiga u Beogradu 2
Foto: S. Milojković

U ime Egipta, zemlje gosta Sajma, direktor Međunarodnog sajma knjiga u Kairu Haitam Al Haj Ali rekao je da sve nas “od ustava Konstantina Velikog, koji poziva na mir i toleranciju, pa sve do nebeskih knjiga sakupljenih na egipatskom tlu, spaja ljubav prema dobroti i toleranciji i ljubav prema stvaralaštvu u gotovo svim oblicima njegove umetnosti”.

Otvaranju sajamskog štanda Egipta prisustvovali su u ministi kulture zemlje počasnog gosta Sajma i domaćina Srbije – Ines Abdel Dajem i Vladan Vukosavljević, kao i gradonačeknik Beograda Zoran Radoičić.

„Danas srpskom narodu donosimo deo egipatskih stvaralačkih pravaca i želimo da otvorimo nove perspektive ljudskog saznanja koje će ojačati veze između naša dva naroda“, rekla je Ines Abdel Dajem.

Povodom otvaranja Sajma knjiga i egitskog gostovanja večeras je u Narodnom pozorištu u Beogradu prvi put u Srbiji gostovao je Balet Kairske opere, koji je sastavni deo Baletskog instituta pri Akademiji umetnosti i Nacionalnog kulturnog centra Egipta.

Na 64. Beogradskom sajmu knjiga učestvuje više od 500 izlagača – Osim iz Srbije učestvuju i izdavači iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Italije, Turske, Кine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke i Albanije, a najavljeno je 667 pratećih programa  – promocija, tribina, izložbi.

Organizatori očekuju da broj posetilaca premaši prošlogodišnji, kada je sajam posetilo 193.000 ljudi.

Tokom sajma biće obeležene godišnjice književnika Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, a gosti sajma biće i brojni inostrani pisci, prevodioci i izdavači.

Gosti ovogodišnjeg sajma biće Dejvid Van iz SAD, Nermin Jildirim iz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.

Sajam je počeo svečano i radno – prva tribina održana je sinoć pod nazivom “Pravda za Nobela”.

U okviru Sajma knjiga tradicionalno će biti dodeljene nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama: izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dečija knjiga godine.

Biće dodeljena i nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, ali i specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, nagrada „Bogdan Кršić“ za najlepšu knjigu, nagrada za najlepšu dečju knjigu, kao i specijalno priznanje za mladog dizajnera.

Nagradu „Dositej Obradović“ i ove godine će dobiti strani izdavač za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

Istovremeno sa Sajmom knjiga, na Beogradskom sajmu od 23. do 27. oktobra biće održani Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga „Media market“.

Cena pojedinačne ulaznice na sajam je 250 dinara, a kolektivne 150 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari