Otvoren Novembarski salon vizuelnih umetnosti u Kraljevu 1Foto: Zoran Nikolić

U Narodnom muzeju Kraljevo danas je otvoren Novembarski salon vizuelnih umetnosti koji ova ustanova organizje u saradnji sa Udruženjem likovnih i primenjenih umetnika Kraljevo.

Na ovogodišnjem Novembarskom salonu svje radove je izložilo četrdesetdevet stvaralaca iz Kraljeva ,Kragujevca ,Užica , Trstenika , Čačaka ,Kruševca , Gornjeg Milanovca , Novog Sada i Beograda.

Pišući o ovoj manifestaciji u njenom katalogu istoričar umetnosti i muzejski savetnik Suzana Novčić je naisala „Novembarski salon vizuelnih umetnosti koji organizuju Narodni muzej Kraljevo i Udruženje likovnih i primenjenih umetnika Kraljevo, svojim kontinuiranim i otvorenim pristupom uspeva da održi prepoznatljivu poziciju važnog uporišta i podsticaja savremene umetničke scene. Njegova geografska determinacija (okarakterisana najčešće kao lokalna ili regionalna) gubi važnost u vremenu globalne umreženosti i sveopšte „vidljivosti“ zahvaljujući brzim komunikacijskim mrežama, gde pojam lokalno gubi svaki smisao. U takvoj atmosferi sveopšte umreženosti, ovakve izložbe predstavljaju još jedan mogući „umetnički pejzaž“ jedne razuđene umetničke scene koja je vrlo često prinuđena na samoorganizovanje i vlastite inicijative koje umnogome počivaju na prožimanju formalnog i neformalnog. Time je važnost ovakvih, institucionalnih dešavanja još veća, jer su muzeji i danas od izuzetnog značaja za savremenu umetničku scenu. Oni su i dalje centri legimiteta i potvrde umetnika i umetnosti, onako kako ih je još Artur Danto okarakterisao (svet umetnosti), a sa druge strane oni su sve više mesta u kojima se preispituju i interpretiraju složene umetničke pozicije i teme, povezuje veliki broj aktera na sceni i čine ih relevantnim za kulturu i određenu društvenu sredinu“.

Žiri ovogodišnjeg Novembarskog salona je nagradu koja podrazumeva samostalnu izložbu u Narodnom muzeju Kraljevo dodelio Ivanu Šukoviću iz Podgoricen koji trenutno na Univerzitetu umetnosti u Beogradu završava doktorski projekat , za njegov rad The Quality Family time rađen kombinovanom tehnikom koji po obrazloženju žirija između ostalog ukazuje da „simbol porodičnog okupljanja u ovom radu ne predstavlja dom(mesto gde se vode razgovori,rešavaju problemi i u kome vlada osećanje pripadnosti), već oblik zabave i medijske kulture.

Novembarski salon vizuelnih umetnosti u Narodnom muzeju Kraljevo biće otvoren za posetioce do kraja godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari