Otvoren 47. Filmski festival „Sofest" 1Foto: FoNet/Cebef

Spektakularnim vatrometom i defileom filmskih ekipa u fijakerima, koje je u dugačkom špaliru ispred Centra za kulturu pozdravilo nekoliko hiljada ljudi, večeras je otvoren 47. Filmski festival „Sofest“.

Ovde su rođene mnoge značajne filmske karijere i učinjeni prvi koraci u stvaranju novih imena jugoslovenske i srpske kinematografije, rekao je predsednik Festivalskog odbora i opštine Sopot Živorad Milosavljević.

On je istakao da je ove godine prvi put pružena prilika da se na “Sofestu” takmiče i filmovi drugih država, u kojima su producentske kuće iz naše zemlje bile manjinski koproducenti.

Značajna odrednica ovogodišnjeg festivala, data u sloganu „Sve naše varljive godine“, je obeležavanje pet decenija od studentskih demonstracija 1968, a to je tema i izložbe plakata „1968/2018“, koja je postavljena u Galeriji CZK „Sopot“.

Koncertom Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“, pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića, obeleženo je pola veka od kada je Borisavljević prvi put komponovao muziku za film, i to za ostvarenje „Višnja na Tašmajdanu“.

Zauzvart „Sofest“ mu je darovao nagradu za životno delo za muzičko stvaralaštvo i veliki doprinos filmskoj umetnosti i kulturnom nasleđu.

Statuetu slobode uručio mu dramski pisac i reditelj Bratislav Petković, koji je primetio da je svako priznanje malo za takvu karijeru.

Svečanost otvaranja upotpunio je nastup glumaca Igora Pervića, koji je otpevao numeru “Flojd” iz čuvenog dela “Nacionalna klasa”, a aplauze publike pobrao je KUD „Kosmaj“ iz Sopota.

Na otvaranju je emitovano 12 minuta dokumentarnog filma „Filmskih novosti“ iz 1968, a festival je otvorilo ostvarenje Predraga Velinovića „Nigde“.

Do 7. jula biće prikazana 23 filma, od toga 15 u takmičarskom programu. Festival će se završiti uručenjem nagrada, a u čast laureata biće prikazano „Varljivo leto ’68“ Gorana Paskaljevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari