Otvorena izlagačka sezona u galeriji Centra za kulturu Majdanpek 1Foto: Centar za kulturu Majdanpek

Poklonici likovne umetnosti u Majdanpeku i ove će godine biti u prilici da pogledaju dvadesetak izložbi u Galeriji Centra za kulturu Majdanpek. Izlagaće domaći i strani autori, a sezonu 2022. godine otvorila je nacionalna izložba akvarela.

Priređena povodom deset godina IWS Globe, najveće Svetske organizacije akvarelista, Nacionalnu izložbu akvarela, čini 30 radova isto toliko umetnika iz više gradova u Srbiji.

Tema postavke je cveće, a akvarel kao jedna od najstarijih slikarskih tehnika, po oceni umetnice Tatjane Karabašević, koja je i organizator izložbe, najbolje odslikava emociju umetnika.

Nacionalna izložba akvarela otvorila je ovogodišnju izlagačku sezonu u Galeriji Centra za kulturu Majdanpek.

-Ove godine u Galeriji će biti priređene 22 izložbe domaćih i autora iz inostranstva. Tri izložbe će biti međunarodne, a postavke su širokog dijapazona. Od umetničke fotografije i izložbi umetničkih dela različitih tehnika do umetničkih ručnih radova – rekao je za Danas organizator programa u majdanpečkom Centru za kulturu Dragan Klčesko.

Centar za kulturu Majdanpek ove godine čeka i organizacija jubilarne XX Međunarodne izložbe „ Žene slikari“, jedinstvene po tome što na njoj učestvuju samo umetnice.

Na dosadašnjih 19 izložbi predstavljeno je preko 4.000 radova 2.700 umetnica iz 20 zemalja.

U prošloj, pandemijskoj godini na izložbi „Žene slikari“ učestvovalo je 125 umetnica iz Srbije, ali i Austrije, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije, Italije i Meksika.

-Pripreme za XX jubilarnu izložbu “Žene slikari” počećemo na vreme. U planu je da izložba bude otvorena u drugoj polovini septembra, a konkurs za učešće na ovoj tradicionalnoj manifestaciji biće otvoren krajem proleća – kazao nam je Klčesko.

Pomenimo, na kraju, da je Nacionalna izložba akvarela u Galeriji Centra za kulturu Majdanpek otvorena do 4. februara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari