Otvorena izložba "Ko neće da misli leti napolje! - Jozef Bojs i Mangelos - 100 godina i umetnost danas" 1Foto: FoNet/Ministarstvo kulture i informisanja

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je večeras izložbu „Ko neće da misli, leti napolje! – Jozef Bojs i Mangelos – 100 godina i umetnost danas“ u Gete institutu u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, Gojković je ocenila da kulturni događaji kao što je taj „na najbolji način svedoče o vrednostima kulturne diplomatije i saradnje država u oblasti kulture“.

„Još jednom možemo da se uverimo da umetnost i kultura ne poznaju granice i da govore jezikom čija su moć i estetika razumljivi na svim meridijanima“, rekla je Gojković.

Ministarka je istakla i da izložba ima posebnu vrednost, budući da publika može da vidi originalne radove, što je „retka prilika, s obzirom na to da se njihova dela čuvaju u prestižnim muzejima i galerijama širom sveta“.

Autori izložbe posvećene slikaru, istoričaru umetnosti i piscu Dimitriju Bašičeviću Mangelosu i jednom od najpoznatijih nemačkih umetnika 20. veka Jozefu Bojsu su Ivana Bašičević Antić i Selman Trtovac.

Izložba će u Gete institutu biti otvorena do 18. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari