Otvorena izložba posvećena književniku, prevodiocu i diplomati Zariji D. Vukićeviću 1Foto: Milan Nikić

U Kragujevcu je danas otvorena izložba posvećena književniku, prevodiocu i diplomati Zariji D. Vukićeviću pod nazivom „Možda će se jednom videti koliko sam voleo svoju zemlju i svoj narod“.

Vukićević koji je pre Drugog svetskog rata bio sekretar i načelnik kancelarije Kralja Aleksandra bio je u fokusu interesovanja Gestapoa koji ga je dva puta hapsio, jednom u Beču i jednom u Beogradu.

Gestapo je sumnjao da Vukićević poseduje dokumentaciju o takozvanom kraljevom zlatu, za kojim su nakon Drugog svetskog rata tragale i jugoslovenske tajne službe.

Na izložbi, čiji su autori Gordana Vučković, Jasmina Marković i Mirko Demić, predstavljeno je više od 200 originalnih dokumenata, predmeta i fotografija, iz njegove zaostavštine.

Vukićevć se sa 16 godina, kao đak dobrovoljac, priključio Šumadijskoj diviziji sa kojom je preživeo povlačenje preko Albanije.

Sa Krfa je preko Marselja, Pariza i Londona stigao na elitni evropski Univerzitet u Kembridžu, gde je nastavio školovanje.

Po povratku u Srbiju bio je sekretar i načelnik Kraljevske kancelarije.

Posetioci izložbe su mogli da vide i dve nove publikacije koje su štampane iz rukopisne ostavštine Vukićevića – Na dvoru Karađorđevića, memoarska proza o srpskoj dinastiji i Pripovetke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari