Otvorena izložba posvećena poljoprivrednom prosvetitelju Đorđu Radiću u Požarevcu 1Foto: Galerija savremene umetnosti

Izložbu pod nazivom “Dr Đorđe Radić – poljoprivredni prosvetitelj i naučnik, Perom i delom među svima najveći“, otvorena je u prostorijama požarevačke Galerije savremene umetnosti na Starom korzou.

Organizatori ove nesvakidašnje i jedinstvene izložbe su Savez inženjera i tehničara Srbije, Savez društava inženjera i tehničara grada Požarevca, Udruženje inženjera i tehničara “Dobrivoje Božić” Kraljevo, Galerija nauke i tehnike SANU Beograd, Grad Požarevac i Narodni muzej Požarevac.

Dr Đorđe Radić rođen je 1839. godine u Zrenjaninu. Školovao se u Zrenjaninu, Sremskim Karlovcima, Vinkovcima, zatim u Češkoj, gde završava studije, a potom u Beču, gde je doktorirao. Svoj radni vek, na ovim prostorima, započinje 1861. godine.

Znanje koje je stekao školovanjem, kao i praktična znanja stečena obilascima i proučavanjem poljoprivrednih dostignuća većine evropskih zemalja od 1862–1869. obišao je Austriju, Češku, Francusku, Nemačku, Italiju, Švajcarsku, Holandiju i Belgiju) stavljeno je u funkciju prosvećivanja i napretka srpskog seljaka.

Takođe, dr Đorđe Radić je bio redovni član Srpskog učenog društva i počasni član Srpske Kraljevske akademije.

Izložbu je svečano otvorio doktor Igor Marić predsednik saveza inženjera i tehničara cele Srbije i podsetio je na važnost humanizma, vere i nauke i njihovu nerazdvojivost.

Postavka je otvorena do kraja januara 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari