Otvorena izložba povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta u Istorijskom muzeju Srbije 1Foto: Fred Romero / CC BY 2.0 / Wikimedia Commons

Izložba povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta otvorena je danas u Istorijskom muzeju Srbije i trajaće narednih sedam dana, a nastala je u saradnji sa Muzejom žrtava genocida.

U okviru postavke prvi put su izložena pisma trgovačkog zastupnika Jevrejina Biti Beraha koji je boravio u logoru Topovske šupe i stradao tokom Drugog svetskog rata, a osim pisama javnosti su predstavljeni i predmeti iz njegove lične zaostavšitine, prenosi Beta.

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić kazao je na otvaranju izložbe da je Biti Berah bio potpuno nepoznat domaćoj javnosti, ali da njegova pisma svedoče o stradanju Jevreja na prostorima Srbije i uporedio ih je sa „Dnevnikom Ane Frank“.

„Publika će moći da vidi pet pisama koja smo izložili. Ta pisma su dirljiva, ali i potresna. On piše ženi o dešavanjima u logoru. Na osnovu podataka koje imamo, mi mislimo da je on ubijen u mestu Jabuka blizu Pančeva. Više puta je uspeo da izbegne smrt, ali je na kraju stradao“, kazao je Ristić.

On je dodao da je svaka civilna žrtva podjednako važna i ocenio da su eksponati na izložbi značajni istorijski izvori.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta je praznik koji se obeležava 27. januara, a taj datum odabran je pošto je tog dana Crvena armija oslobodila koncentracioni logor Aušvic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari