Otvorena izložba "Povratak u budućnost" 1

U Konaku kneginje Ljubice u subotu, otvorena je izložba Beogradsko sajmište – povratak u budućnost koja predstavlja završnu fazu istoimenog projekta organizovanog u saradnji Muzeja grada Beograda i Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, a podržanog od strane UPG Noć muzeja.

Izložbu su, pod vođstvom svojih profesora i kustosa Muzeja grada Beograda, uradili studenti master studija Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Autori koncepta izložbe su prof. dr Zoran Đukanović i asistent MA Predrag Jovanović sa Departmana za urbanizam Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i MA Angelina Banković, kustos Muzeja grada Beograda, piše u saopštenju za medije.

Na otvaranju prisutne je pozdravio zamenik direktora Muzeja grada Beograda muzejski savetnik Darko Ćirić, a izložbu je zvanično otvorio rukovodilac Departmana za urbanizam Arhitektonskog fakulteta u Beogradu prof. mr Rajko Korica.

Kako stoji u saopštenju posetioci izložbe Beogradsko sajmište – povratak u budućnost bili su u prilici da se kroz radove studenata master studija Arhitektonskog fakulteta u Beogradu upoznaju sa istorijatom nastanka Sajmišta i njegovim budućim izgledom, ali i da dožive njegovu atmosferu i arhitekturu. Najznačajniji doprinos projekta, predstavljaju upravo radovi studenata koji su prezentovani ovom izložbom: maketa Sajmišta u razmeri 1:100, urađena u skladu sa rekonstrukcijom Sajmišta predviđenom Detaljnim urbanističkim planom Beograda iz 1992. godine, virtuelna šetnja kroz Sajmište, 3D modeli i crteži sajamskih paviljona.

U okviru drugog dela izložbe, kojim je obuhvaćen period od 1937. do 1941. godine, prezentovan je nastanak i rad prvog Beogradskog sajmišta kroz sedam reprezentativnih događaja, koji na najbolji način ilustruju dešavanja na Sajmištu, ali i značaj Sajmišta za Beograd i njegove građane.

Cilj ove izložbe je da se, korišćenjem najadekvatnijih tradicionalnih, ali i najsavremenijih multimedijalnih tehnika prezentacije, najširoj javnosti skrene pažnja na karakteristike, značaj i vrednost kako arhitekture Beogradskog sajmišta tako i međunarodnih i nacionalnih sajamskih izložbi koje su, u okviru ovog prostora, bile realizovane u periodu od otvaranja 1937. godine, pa do nacističkog bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, odnosno do početka Drugog svetskog rata, kada je namena ovog prostora iz korena promenjena u zloglasni koncentracioni logor.

Na otvaranju izložbe Beogradsko sajmište – povratak u budućnost posetioci su mogli da vide kako su izgledali prolećni i jesenji međunarodni sajmovi koji su održavani redovno svake godine, ko su bili njihovi učesnici, šta je izlagano i kakvi su sve prateći programi organizovani. Između ostalog, prikazane su i sportske aktivnosti, s obzirom da je na Sajmu radio prvi zatvoreni teniski teren u Beogradu, kao i da su održavani veoma posećeni turniri u boksu, na kojima su gostovali i bokseri iz inostranstva. Među najposećenije i najpopularnije događaje na Sajmištu svakako su spadali saloni automobila, koji su održavani tri godine za redom i na kojima su se predstavljali svi najznačajni proizvođači automobila iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država. Bila je tu i velika Međunarodna vazduhoplovna izložba, na kojoj su Beograđani mogli da se upoznaju sa istorijom i razvojem vazduhoplovstva, da sednu u avione i isprobavaju komande, da probaju let avionom ili skok padobranom sa kule visoke 70 metara podignute specijalno za potrebe ove izložbe.

Takođe, posetioci izložbe bili su u prilici da vide i kako je izgledala Prva zemaljska zanatlijska izložba na kojoj su predstavljeni praktično svi zanati, od drvorezbara, preko zlatara, poslastičara, do automehaničara i proizvođača kućne hemije. Tu je i Prva zemaljska lovačka izložba, koja je zapravo bila ponovo izloženi nacionalni paviljon sa međunarodne izložbe u Berlinu, na kojoj su se mogli videti ulovi članova kraljevske porodice i nagrađeni lovački trofeji. Veoma posećen događaj na Sajmištu bio je Festival narodne igre i pesme, na kome su se predstavljali izvođači iz svih krajeva Kraljevine Jugoslavije i za koji je beogradska publika svake večeri kupovala sve raspoložive ulaznice.

Pored Beograđana, posetioci sajma bili su i mnogobrojni gosti iz inostranstva i iz unutrašnjosti ili kako je to napisao jedan novinar Politike: „Uostalom priredbe na Sajmištu su jedine izložbe na kojima se sreću ministri, seljaci, domaćice i dokone dame, đaci i sedi starci, ljudi svih društvenih redova i svih ukusa i džepova…“

Zahvaljujući ljubaznosti Jugoslovenske kinoteke, posetioci izložbe Beogradsko sajmište – povratak u budućnost mogli su da vide i dva filma, o izgradnji i otvaranju Sajmišta.

Izložbu Beogradsko sajmište – povratak u budućnost svi zainteresovani moći će da pogledaju u Konaku kneginje Ljubice do 20. juna 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari