Otvorena izložba radova srpskih umetnika u Šangaju 1Detalj sa izložbe Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

U Muzeju kineske umetnosti u Šangaju od 30. novembra se prvi put pred kineskom publikom nalaze dela umetnika srpske savremene umetničke scene.

Svoje radove su na izložbi „Putovanje kroz srpsku savremenu umetnost“ predstavili Mihael Milunović, Nikola Kolja Božović, Ivan Grubanov, Ivana Bašić, Đorđe Stanojević, Olivera Parlić, Brankica Žilović, Branislav Nikolić i Vuk Ćuk. Izložbu je otvorio predstavnik Konzulata Republike Srbije u Šangaju, Stefan Ristić, a posetiocima se obratila i autor izložbe Marijana Kolarić.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja, svojom koncepcijom i selekcijom ova postavka nudi kompleksan prikaz savremene umetnosti uglednih srpskih umetnika kroz izbor radova raznolikih po sadržaju, ali i mediju, pa kineska publika može da pogleda slike, crteže, skulpture, video radove, objekte i složene prostorne instalacije.

Umetnici obrađuju teme kao što su: život u doba razvijenog kapitalizma, globalizma, kulture konzumerizma, identiteta, telesnosti i njene fragilnosti, odnosa prema prirodi i savremenog nomadizma, intimnosti predmeta, njegove utilitarnosti i transformacije ili redefinicije unutar galerijskog prostora, virtuelne realnosti itd.

“Putovanje” u nazivu izložbe metaforički sugeriše na selidbu ili izmeštanje kao afirmativni princip za uspeh umetnika na evropskoj ili svetskoj umetničkoj sceni, dok se u ovom slučaju predstavlja u okviru šireg egzodusa pretpostavljene srpske savremene umetničke scene i njenog prvog prikazivanja kao takvog u Kini. Sa druge strane, naziv izložbe predstavlja i poziv upućen posetiocu da se upusti u sopstveno čulno i duhovno putovanje kroz savremenu umetnost, odnosno teme ili narative koje obrađuju selektovani radovi, a koji operišu u domenu univerzalnih tema današnjice“, navedeno je u saopštenju.

Domaćin izložbe jedan je od najznačajnijih muzeja savremene umetnosti u Kini koji je svojim pozivom iskazao izuzetnu čast Srbiji da se domaći umetnici predstave široj umetničkoj zajednici zemalja koje objedinjuje inicijativa Pojas i Put.

Ministarstvo kulture i informisanja prepoznalo je značaj ove inicijative i njegovu stratešku dimenziju na polju razvijanja i unapređenja kulturnih veza i razmena kroz već započete mnogobrojne bilateralne odnose i saradnje izmedju Srbije i Kine. Izložba u Šangaju će biti otvorena do aprila 2018. godine, a zatim je planirano da bude premeštena u Srpski kulturni centar u Pekingu gde će publika moći da je pogleda do kraja novembra meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari