Otvorena izložba "Srbija u Velikom ratu 1914-1918" u Parizu 1Foto: MOD

Izložba “Srbija u Velikom ratu 1914-1918” otvorena je sinoć u Kulturnom centru Srbije u Parizu, u prestonici Francuske, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Izložbu su organizovali Vojni arhiv i Vojni muzej Ministarstva odbrane Srbije, Istorijski arhiv Požarevac i Kulturni centar Srbije u Parizu, a realizaciju je omogućilo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Obraćajući se brojnoj publici na svečanom otvaranju izložbe, direktor Vojnog arhiva kapetan bojnog broda Goran Petrović istakao je da su organizatori izložbe čuvari istorije srpske vojske i da svojim radom daju pun doprinos da se sjajne i slavne pobede srpske vojske, izvojevane u borbama za slobodu, ne zaborave.

– Malo je naroda bilo uvek na pravoj strani istorije, na strani dobra. Malo je malih naroda svojim žrtvovanjem upisano velikim slovima u svetsku istoriju. I svojim ratovodstvom, uvek odbrambenim. Zato ovom izložbom podsećamo na značajne ličnosti, odsudne bitke, velike gubitke i velike pobede, rekao je Petrović.

On je naglasio da srpski vojnici, koji su na svojim plećima izneli te presudne istorijske trenutke i koji su tokom godina Prvog svetskog rata ispisivali najsvetije i najsvetlije stranice srpske vojne istorije, ne smeju biti zaboravljeni u hodnicima istorije.

– Treba imati u vidu da je Kraljevina Srbija dala potpuni doprinos ratnim naporima saveznika i ne treba da čude, zbunjuju ili zvuče preterano reči stranih svedoka srpskog stradanja koji su pisali da je u Srbiji skoro svaki Srbin vojnik – rekao je kapetan bojnog broda Petrović, ističući da se izložbom „Srbija u Velikom ratu 1914-1918“ u Srpskom kulturnom centru u Parizu, podsećamo zajedničke istorije tokom koje su se francuski i srpski vojnici prepoznavali kao „braća po oružju“ i „braća po idealima“, a pre svega po ljubavi prema slobodi.

Na izložbi je predstavljen izbor od 280 istorijskih dokumenata i fotografija i 60 muzejskih predmeta, koji prikazuje istinitu priču o ratnim dešavanjima u Srbiji u Prvom svetskom ratu, s posebnim osvrtom na diplomatsko angažovanje i kontakte Srbije sa savezničkim silama – Francuskom, Velikom Britanijom i Rusijom.

Postavka predstavlja doprinos kulturi pamćenja, sećanja i trajanja, kao gradivni materijal srpskog nacionalnog identiteta, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici organizatora izložbe načelnik Vojnog muzeja potpukovnik Gradimir Matić, direktor Istorijskog arhiva Požarevac Jasmina Nikolić, vršilac dužnosti direktora Kulturnog centra Srbije u Parizu Marija Nestorović, načelnik štaba Kopnene vojske oružanih snaga Francuske general Bernar Barera, kao i brojne zvanice iz vojnog i diplomatskog kora.

Izložba „Srbija u Velikom ratu 1914–1918” organizovana je povodom obeležavanja sto godina od Versajske mirovne konferencije u Kulturnom centru Srbije u Parizu i otvorena je do 19. oktobra ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari