Otvorena knjižara Službenog glasnika “Danilo Kiš” u Subotici 1Foto: Zvaničan sajt Grada Subotice

U Subotici je na Trgu republike 16 otvorena nova knjižara Službenog glasnika koja je sačuvala ime „Danilo Kiš“, po istoimenoj gradskoj knjižari koja je na ovom mestu posle 76 godina rada zatvorena krajem aprila.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Grada Subotice, otvaranju knjižare prisustvovali su gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i direktor JP Službeni glasnik Mladen Šarčević, a tom prilikom je i predstavljena knjiga „Venac od trnja za Danila Kiša“ Milivoja Pavlovića, inspirisana životom i stvaralaštvom velikana srpske i svetske književnosti, rođenog Subotičanina.

Gradonačelnik Bakić je izrazio zadovoljstva što prisustvuje otvaranju Glasnikove knjižare „Danilo Kiš“ koja će, kako je rekao, davati posebnu notu ovom gradu, posebno u oblasti kulture, jer Subotica nosi i epitet grada kulture.

„Ja bih u ime grada Subotice i u svoje lično ime poželeo puno uspeha i srećan rad knjižari ‘Danilo Kiš’, kao i da nam ojača ponudu u oblasti kulture“, naglasio je gradonačelnik.

Direktor JP Službeni glasnik Mladen Šarčević istakao je da će nakon Subotice Službeni glasnik nastaviti da širi mrežu maloprodajnih centara i da su za samo nekoliko meseci otvoreni centri u Tutinu, Pazaru, Požarevcu, Boru i drugim gradovima.

Osim toga, Šarčević je najavio i bolju saradnju sa obrazovnim sistemom kako sa univerzitetskim, tako i sa visokim obrazovanjem i sa oblašću nauke.

„Kvalitet ove knjižare ‘Danilo Kiš’ i privilegija da se ime koje ova knjižara nosi i zadrži, može se meriti samo sa knjižarom iz Knez Mihajlove ulice u Beogradu koja nosi ime Gece Kona. Pozivam Subotičane da u narednom periodu ne samo posećuju i prate nova izdanja već da autori održavaju promocije na svim jezicima i budu naši dragi partneri da zajedno širimo kulturu“, poručio je Šarčević.

Izabrane odlomke iz knjige, koja je pored više izdanja na srpskom jeziku, doživela i svoje mađarsko i italijansko izdanje, na promociji su čitali učenici subotičke Gimnazije „Svetozar Marković“, na srpskom, mađarskom i italijanskom jeziku.

O knjizi je govorio i njen autor, Milivoje Pavlović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari