Otvoreni 54. Filmski susreti u Nišu - Gorici Popović nagrada za životno delo (FOTO) 1Foto: Niški festival

Simboličnom predajom ključeva grada Niša glumcima i uručenjem nagrade „Pavle Vuisić“ glumici Gorici Popović za životno delo večeras je na Letnjoj pozornici u Nišu počeo 54. Festival glumačkih ostvarenja – „Filmski susreti“.

Naša poznata glumica je, nakon što joj je priznanje uručio umetnički direktor festivala Vladan Živković, izjavila da nagrada predstavlja „krunu, dragulj njenih radova“.

„Mnogo puta sam sa radošću izlazila na ovu pozornicu, počev od mog prvog filma „Miris poljskog cveća“. Žarko sam želela da dodjem u Niš i budem delić ovog jedinstvenog filmskog i glumačkog praznika. Dolazila sam sa radošću i dok sam se okrenula prošle su godine. I ovakve i onakve i rodne i sušne i sumorne i blistave“, izjavila je Popović.

Ona je istakla da se beskrajno raduje nagradi, pogotovo što je dodeljuju kolege, pogotovo što se dodeljuje u Nišu.

„Hvala vam na vernosti, hvala vam na ljubavi. Ne stavljam tačku, idemo dalje“, izjavila je Popović pred punom Letnjoj pozornici.

Prve na festivalske večeri na programu su filmovi „Delirijum tremens“ i „Reži“.

„Delirijum tremens“, reditelja i scenariste Gorana Markovića snimljen je posle velikog uspeha istoimene pozorišne predstave Beogradskog dramskog pozorišta.

„Reži“ je drugi film reditelja Koste Đorđevića, autora filma „S/Kidanje“ iz 2013.

Na ovogodišnjim „Filmskim susretima“ publika će videti 12 filmova u takmičarskom programu, dok će pilot epizoda druge sezone serije „Senke nad Balkanom“ i dokumentarni filmovi „Kude je taj Niš“ i „Poslednji Ju filmski romantik“ biti prikazani van takmičarskog programa.

U takmičarskom programu biće prikazani filmovi „Kralj Petar Prvi“ Petra Ristovskog, „Koja je ovo država“ Vinka Brešana, „Četiri ruže“ Vasilija Nikitovića, „Teret“ Ognjena Glavonića, „Taksi bluz“ Miroslava Stamatova, „Psi umiru sami“ Nikole Petrovića, „Ajvar“ Ane Marije Rosi, „O životu i smrti“ Predraga Velinovića, „Šavovi“ Miroslava Terzića i „Pijavice“ Dragana Marinkovića.

Predsednica ovogodišnjeg žirija Filmskih susreta u Nišu je glumica Nela Mihajlović, a članovi su glumci Tamara Aleksić i Goran Radaković.

Po tradiciji na „Filmskim susretima“ biće dodeljeno osam festivalskih nagrada.

Ovogodišnji laureat priznanja Gran pri „Naisa“ dobiće 700.000 dinara, glumcima koji budu dobili nagrade „Car Konstantin“ i „Carica Teodora“ pripašće po 500.000 dinara, a dobitnici povelja za izuzetnu žensku i mušku ulogu po 300.000 dinara. Novčani iznos nagrade za najbolju žensku i mušku epizodnu ulogu, kao i za najboljeg debitanta, iznosi 200.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari