Otvoreni Dani kulture u Novoj Varoši 1

Dom kulture „Jovan Tomić“ u Novoj Varoši proslavio je u sredu 8. februara 48. godina uspešnog rada rada i postojanja.

Tim povodom je iste večeri otvorena i tradicionalna manifestacija „Dani kulture“, tokom koje će se u narednih mesec dana domaćoj publici predstaviti brojni glumci, pevači, instrumentalisti, igrači, likovni i književni stvaraoci. Ovogodišnja kulturna svetkovina započela je kabare predstavom „Ja pevam svoj bluz“ Gorana Sultanovića i izložbom slika članova novovaroškog Likovnog kluba „Zlatarska paleta“.

– Skoro pet decenija koliko se održavaju „Dani kulture“ nije tako malo vremena. Možda bi ova manifestacija i nestala i ugasila se da nije bilo onih koji su ih od početka svesrdno podržavali, da nije bilo onih koji su je zavoleli na prvi pogled i verovali joj unapred i nisu dozvolili da se taj kulturni dah koji u nama čuči, ugasi. Možda ne bi ni trajali ovoliko dugo da nije bilo i onih koji su sve ovo vreme tražili manu, bilo koju, bilo kakvu. Čudno je to kako se ponekad odnekud pojavi misao koja se samo provlači između nas među posetiocima i kao kakav nevidljivi vetrić namerava da poremeti ritam jer mu se ne dopada što nema onih potresa o kojima se posle danima pretresa. Zato vas molim da dozvolite da ovi dani imaju i budućnost. Stavite ih na pijedestal kraj drugih odabranih kulturnih događaja. Dajte im priliku da baš ti dani vrate kulturni duh Novoj Varoši koja ga je itekako imala, ali ga je samo na jedan kratak momenat izgubila, mi smo tu da ga ponovo živimo i vratimo, deo je govora direktorke DK Mihrije Hadžić, koja podseća da Dom kulture kao misionar kulturnog preporoda u novovaroškom kraju i danas uspeva da pod okriljem ove ustanove okupi brojne stvaraoce – folkloraše, pevače, tamburaše, glumce, slikare…

U prisustvu brojne domaće publike, među kojima su bili i predstavnici lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova, državnih organa i institucija, zavesa na „Dane kulture“ podignuta je izložbom slika novovaroških umetnika – članova Likovnog kluba „Zlatarska paleta“, koji seledeće godine slavi dve decenije uspešnog rada i postojanja. U galerijskom prostoru DK posetioci su imali priliku da pogledaju postavku iz opusa dvadesetak lokalnih slikara, koji su u različitim tehnikama i raznorodnim likovnim stilovima i rukopisima prikazali samo deo svog višegodišnjeg umetničkog stvaralaštva. O autorima, postavci , likovnoj umetnosti u širem smislu, kao i očekivanjima za bolje dane udruženja u perspektivi govorio je Muhamed Hamko Rovčanin, predsednik LK „Zlatarska paleta“.

Kruna svetkovine bila je popularna kabare predstava „Ja pevam svoj bluz“ koju već 17 godina širom Srbije i regiona maestralno izvodi glumac Goran Sultanović, u pratnji vrhunskih muzičara Dušana Bezuha i Branislava Zarina. Šarmantni boem sa Čubure, koji je prvi put gostovao u Novoj Varoši, oduševio je Novovarošane, kako govorenjem stihova poznatih srpskih pesnika i interpretiranjem čuvenih stranih i domaćih numera, tako i vrcavim humorom, kojim je na svojstven način zabavio i nasmejao gledalište, u isto vreme i sa primerenom dozom sarkazma i ironije kritikujući negativne pojave u društvu. Manifestaciju su finansijski pomogli Bošnjačko nacionalno vijeće i Opština Nova Varoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari