Ovo su jedini nastavci koji su nagrađeni Oskarom za najbolji film 1Foto: Jaguar PS / Shutterstock.com

Živimo u vremenu u kome su nastavci najpopularniji filmovi. Čini se da su originalne filmske priče u velikoj meri izgubile primat dok bioskopske sale pune sage o superherojima i ostali junacima koje publika već zna od ranije. Prosto je neverovatno da su pet najgledanijih filmova u 2022. nastavci („Top Gun: Maverick“, „Jurassic World: Dominion“, „Doctor Strange in the Multiverse of Madness“, „Minions: The Rise of Gru“, „Avatar: The Way of Water“).

Postavlja se pitanje kako nastavci prolaze kod kritike i da li dobijaju prestižne nagrade, kao što je Oskar? Pa, možda ćete se iznenaditi kada vam kažemo da su nastavci bili nominovani za prizanja Američke filmske akademije još od 1935. godine. Tada je, naime, izašao mjuzikl „Broadway Melody of 1936“, uslovno rečeno nastavak filma „The Broadway Melody“ iz 1929.

Još uvek se vode debate da li se film „The Bells of St. Mary’s“ (1945) može smatrati nastavkom filma „Going My Way“ (1944), ali u oba ostvarenja Bing Krozbi igra sveštenika Čaka O’Malija. Prvo tumačenje ovog lika donelo mu je Oskara, a za drugo je takođe bio nominovan.

Prvi pravi nastavak koji je dobio Oskara za najbolji film je, naravno, „The Godfather Part II“ (1974) Frensisa Forda Kopola. Zanimljivo je da su sva tri dela filmske sage o mafiji nominovana za Oskara najbolji film, a prva dva su nagrađena prestižnom statuom Američke filmske akademije.

Tek nakon tri decenije je još jedan nastavak izabran za najbolji film godine na dodeli Oskara. Godine 2003. nagradu je dobio film „Lord of the Rings: Return of the King“. Njegovi prethodnici iz poznatog filmskog serijala po Tolkinovim romanima, „The Fellowship of the Ring“ i „The Two Towers“, takođe su nominovani za Oskara za najbolji film.

Poslednjih godina, filmovi kao što su „Mad Max: Fury Road“, „Toy Story 3“ i „Black Panther“ podigli su prestiž nastavaka i filmova koji se oslanjaju na likove i zaplet iz većih snimljenih filmova. Sva tri filma bila su nominovana za najbolji film, iako nijedan od njih nije uspeo da trijumfuje.

Možda će baš ovogodišnji blokbasteri „Top Gun: Maverick“ i „Avatar: The Way of Water“ biti ti koji će vratiti nastavke u centar pažnje na dodeli Oskara. Ako jedan od njih dobije Oskara za najbolji film godine, on će se pridružiti maloj ali odabranoj grupi Holivudskih ostvarenja. Uostalom koji filmski autor ne bi želeo da se njegov film pomene u istoj rečenici kao remek-dela sedme umetnosti  „The Godfather Part II“ i „Lord of the Rings: Return of the King“?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari