Ovogodišnji 53. Bitef od 17. do 26. septembra 1Foto: Beoinfo

Ovogodišnji, 53. Bitef održaće se od 17. do 26. septembra pod motom ,,Počnimo ljubav iz početka”, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Starom dvoru.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl istakao je da Bitef nastavlja trend rasta i kada je reč o programskom sadržaju i kada se govori o ulaganjima Grada Beograda.

„Ulaganja Grada Beograda sve su veća iz godine u godinu, raduje me i dobra fuzija grada i republike na pripremi finansijskih sredstava za realizaciju tako ambicioznog projekta kakav je ovogodišnji Bitef. Većina festivala je uglavnom ,,uvoznog” karaktera, ali Bitef ima i ,,izvoznu” crtu, a ona je upravo promovisanje naše pozorišne umetnosti i kulture Srbije. Bitef je prepoznatljiv na svetskoj mapi i veliko mi je zadovoljstvo što će ove godine pored predstava iz Evrope, gostovati predstave iz Brazila i Nigerije. Na taj način Bitef promoviše Beograd i baštini tradiciju onoga što su za srpsko pozorište učinili Mira Trailović i Jovan Ćirilov. Verujem da će svaki naredni Bitef biti sve bolji i da će privlačiti sve veći broj kako predstava tako i ljubitelja pozorišne umetnosti“, rekao je Ivan Karl.

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica istakao je da ovogodišnji Bitef želi da pruži nadu, ali ne i naivni, neodgovorni optimizam.

„Slogan ovogodišnjeg Bitefa ,,Počnimo ljubav iz početka” zvuči veoma optimistički, a radi se o naslovu pesme u izvođenju Beti Đorđević. Želimo da ta tema bude ishodište ovogodišnjeg programa i da kroz pozorišne forme obnovimo one humanističke vrednosti na kojima bi zajednica trebalo da se zasniva, a to su gledanje, dodirivanje, podrška, solidarnost, empatija, pa što da ne i ljubav. Do tih vrednosti doći ćemo i na tematskom planu, kroz ono čime se predstave bave“, kazao je, između ostalog, Ivan Medenica.

Ovogodišnji, 53. Bitef započeće 17. septembra predstavom na otvorenom ,,Beograd na daljinski”, berlinskog pozorišta „Rimini protokol”, a sve do 26. setembra publika će moći da vidi predstave „Orest u Mosulu”, belgijskog pozorišta „NTGent”, „Zašto je poludeo G.R”, Jugoslovenskog dramsko pozorišta, „Mladež bez Boga”, Zagrebačkog kazališta mladih, kao i predstavu „Istorija nasilja” u režiji Tomasa Ostermajera.

Publika će moći da vidi i predstave „JUropa” iz Nigerije, „O mesu i betonu” iz Brazila, kao i „Tartif” u izvođenju Somborskog i Srpskog narodnog pozorišta, „Nemoralne priče” pozorišta iz Nanta, slovenačku predstavu „Ali: Strah jede dušu”, „Retke ptice”, pozorišta iz Lila i predstavu „Pozvani”, briselskog pozorišta „Ultima Vez”.

Ovom događaju prisustvovali su i direktor Bitef teatra Miloš Latinović, izvršna kreativna direktorka „McCann Beograd” Jelena Savić Rastovac, kao i grafički dizajner u agenciji „McCann Skopje“, Daniela Spaseva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari