Slika Paje Jovanovića procenjena na oko 100.000 funti na aukciji renomirane aukcijske kuće "Sotheby's" 1Foto: wikipedia

Delo slavnog srpskog slikara Paje Jovanovića trenutno se nalazi u ponudi cenjene aukcijske kuće „Sotheby’s“. Slika pod nazivom „Odmor bašibozuka“ procenjena je na 70 do 100 hiljada funti, a zainteresovani kupci već sada mogu da pošalju svoje ponude.

U pitanju je ulje na platnu dimenzija 68×60,5cm (zajedno sa ramom). Sadašnji vlasnik slike do nje je došao na aukciji kuće „Christie’s“ 1994. godine, s tim da je slika tada prodata pod nazivom „Arnautski ratnik“.

Slika Paje Jovanovića procenjena na oko 100.000 funti na aukciji renomirane aukcijske kuće "Sotheby's" 2
Izvor: Sotheby’s

Ko su bili bašibozuci?

Bašibozuci su bili pripadnici neregularnih vojnih snaga u Osmanlijskom carstvo. Bili su poznati po svojoj nedisciplini i brutalnosti, a u njihovom sastavu su uglavnom bili Čerkezi, Albanci, Kurdi i muslimanski Romi.

Oni nisu učestvovali u većim vojnim operacijama, već izviđačkim i drugim manjim misijama. Iako naoružani od strane Osmanlijskog carstva, oni nisu nosili njegove uniforme niti oznake. Umesto plate dozvoljeno im je da pljačkaju pokoreno i porobljeno stanovništvo na osvojenim teritorijama nakon uspešnih vojnih operacija.

Paja Jovanović je nekoliko puta naslikao bašibozuke

Jovanovićeva slika „Bašibozuci pred beg“, nastala 1887. ili 1888. godine, ponuđena je na aukciji kuće „Sotheby’s“ 2018. godine. Njena vrednost je procenjena između 113.420 i 170.130 evra. Na kraju je prodata za višestruko više, po ceni od 465.000 funti, što je oko 530.000 evra, i tako postala najskuplje prodata Jovanovićeva slika ikada. Prethodni rekord je držala slika „Ukrotitelj zmija“, koja je pre oko dve decenije prodata za 168.000 evra.

Biografija Paje Jovanovića

Paja Jovanović rođen je 1859. godine u Vršcu. Važi za jednog od najpoznatijih i najvoljenijih srpskih slikara, koji je pripadao pravcu akademskog realizma. Studirao je na Umetničkoj akademiji u Beču, u klasi Karla Leopolda Mulera, a njegova dela su, između ostalog, bila izlagana u Beču, Minhenu i Berlinu.

Među njegovim slikama, najpoznatije su one sa istorijskom tematikom, s motivima iz narodnog života i portreti. Neka od njegovih najpoznatih dela su „Mačevanje”, „Seoba Srba”, „Krunisanje cara Dušana”, „Bitka u Teutoburškoj šumi” i „Takovski ustanak“. Paja Jovanović je umro 1957. godine u Beču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari