"Palčica" Pozorišta lutaka Niš otvara večeras 11. Pozorišni festival za decu "ZajeČAR" 1Foto: Pozorište Zaječar

Narednih pet dana, od večeras pa sve do nedelje, u zaječarskom pozorištu odvijaće se „ZajeČAR“ pozorišni festival za decu.

Jedini profesionalni teatar u Timočkoj krajini duže od decenije, na ovaj način stvara pozorišnu publiku, omogućavajući najmlađim Zaječarcima da dožive magiju pozorišta.

Pozorišni festival za decu „ZajeČAR“ ove godine nema međunarodni karakter jer bi dolazak pozorišta iz inostranstva predstavljao rizik u vreme epidemije.

To međutim neće umanjiti značaj ove pozorišne smotre na kojoj će biti izvedene aktuelne predstave za decu profesionalnih pozorišta Srbije.

Ovogodišnji „ZajeČAR“ večeras otvara „Palčica“ niškog Pozorišta lutaka.

Ova predstava koja je proletos, na 13. festivalu predstava za decu profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“ osvojila šest nagrada.

Nišku „Palčicu“ žiri „Malog Joakima“ ocenio je kao „predstavu jasnog i dosledno sprovednog koncepta, modernog izraza i estetske usklađenosti, koja lako i precizno komunicira sa publikom“ i nagradio Gran-pri nagradom festivala.

Sutra veče na matičnoj sceni pozorišta „Zoran Radmilović“ nastupiće glumci Pan teatra iz Beograda sa predstavom „Aska i vuk“.

Predstava „Strahinja“ Prvog prigradskog pozorišta Plus teatar iz Lazarevca biće izvedena u petak, a Narodno pozorište iz Leskovca predstaviće se komadom „Pinokio“ u subotu.

Završne festivalske večeri, u nedelju, zaječarsko pozorište premijerno će za domaću publiku igrati „Lepoticu i zver“ za koju je tekst napisao i režirao je Željko Hubač.

– Ova predstava je kao pretpremijera s uspehom igrana na više festivala. Na 14. Festivalu za mlade i decu profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“ u Kruševcu osvojila je dve nagrade: nama najdražu nagradu dečjeg žirija za najbolju predstavu i nagradu stručnog žirija za najbolju masku – kaže za Danas, direktor festival „ZajeČAR“ i zaječarskog teatra Vladimir Đuričić.

Pre premijere „Lepotice i zveri“ u foajeu pozorišta u Zaječaru biće predstavljena knjiga „Drame za decu“ Željka Hubača u izdanju Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari