Pandemija odložila Internacionalni festival vlaške muzike „Gergina“ u Negotinu, ali ne i štampanje novih knjiga na vlaškom pismu 1Foto: Udruženje "Gergina"

Ni prošle ni ove godine u Negotinu u vreme uskršnjih praznika nije održan Internacionalni festival vlaške muzike i manifestacija „Dani Gergine“ koje duže od decenije organizuje Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“.

Odložila ih je globalna pandemija korona virusa. Nije međutim, zaustavila aktivnosti ovog udruženja koje od decembra 2009. programskim aktivnostima čuva kulturno nasleđe – tradiciju, govor, jezik, muziku i obelećja Vlaha u Negotinskoj i Timočkoj krajini, kao i u čitavoj Srbiji i okolnim državama u kojima žive pripadnici vlaške nacionalne manjine.

Pored ostalog čine to i pripremom i izdavanjem knjiga na vlaškom pismu. Kako Danas saznaje od predsednika “Gergine” prim. dr Siniše Čelojevića uskoro će iz štampe izaći dve nove knjige čiji izdavač je udruženje “Gergina”.

Ovoga puta radi se o knjigama “Kîntjeće đe rušinje – Erotske vlaške pesme“ koju je priredio prim. dr Siniša Čelojević, predsednik „Gergine“ i „Đeskîntjeće – Vlaške bajalice – Vlach Incantations“, sa uvodom na vlaškom, srpskom i engleskom jeziku čiji su priređivači Čelojević i Nemanja Ispirović iz Bora.

-Ovo su zanimljivi naslovi koji su brižljivo prikupljani širom istočne Srbije, u svim krajevima gde žive Vlasi. Erotske pesme su jednako deo ovdašnje folkloristike, kao što su i bajalice i mislim da će čitaocima biti interesantno da vide i taj deo naše tradicije. Ove knjige, ali i naša prošlogodišnja izdanja ćemo svakako promovisati na našoj pretfestivalskoj manifestaciji “Dani Gergine – Zîljilji Gerginji“ o čijim ćemo terminima blagovremeno obavestiti građane -rekao nam je prvi čovek Udruženja “Gergina”.

Osim knjiga, “Gergina” ove godine sprema i nova muzička izdanja koja će, kako se planira, biti predstavljena u okviru “Dana Gergine” i Internacionalnog festivala vlaške muzike, koji će biti održani kada to epidemiološka situacija bude dozvolila.

-Radimo dupli kompakt disk sa numerama sa deset prethodnih festivala po izboru etnomuzikologa i muzičkog kritičara Marije Vitas kao i CD sa nastupima takođe, na našim festivalima Velje Kokorića, u režiji Nenada Kamidžorca, muzičkog urednika Radio Beograda 1 i umetničkog direktora “Gergine”, a povodom 80 godina života i 62 godine umetničkog rada naše frulaške legend – pojašnjava Čelojević.

Negotinska “Gergina” intenzivno radi na digitalizaciji prvog vlaškog igranog filma “Alunu”, autora Pauna Ilića iz Tande, a priprema i novu izložbu vlaške nošnje.

Završena je inače priprema izložbe starih fotografija “Prahovo – ljudi, događaji i običaji” koju Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha realizuje u saradnji sa meštanima, a koja će kao poklon “Gergine” nakon izložbe ostati Mesnoj zajednici Prahovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari