Paralelna realnost u Kulturnom centru Grad 1Ilustracija: Jelena Jelača

Izložba „Paralelna realnost“ multimedijalne umetnice Jelan Jelače, koja će biti otvorena u ponedeljak, 15. maja, od 20 sati u Velikoj galeriji Kulturnog centra Grad, predstavlja novi ciklus slika ove autorke inspirisanih ljudima i događajima iz ličnog života.

U pitanju su futurističko-mitološki portreti koji s pridodatim nadrealnim kvalitetima, fantastičnim kostimima ili nekim drugim atributima. Osobe na slikama su, kako se navodi, neka vrsta ikoničkih predstava portretisanih, njihovih sopstvenih kvaliteta i slabosti. Prezentovani su tako da upućuju na opšta mesta kao što su rodna i polna ravnopravnost, problem izolacije, konflikta, društvene mimikrije i slobode. Poseban deo ciklusa čini triptih sa motivom svinje koji Jelača koristi kako bi se pozabavila fenomenom dvostruke etike imajući u vidu različite tretmane kroz koje prolazi ova domaća životinja.

„S druge strane umetničin autoportret deluje kao polje preispitivanja sopstvene uloge odluka i stavova unutar sistema, odnosno, datih pravila igre. Polifono okruženje u kome se prepliću religije, represije, duhovne i fizičke granice čoveka, autorka reflektuje kroz osećajnu i subverzivnu naraciju i simboliku kreirajući imaginarijum koji predstavlja sasvim autonomnu i moguću Paralelnu realnost“, ističe se u tekstu kataloga. Izložbu će pratiti i video ostvarenje na kome autorka trenutno radi. „Paralelnu realnost“ biće dostupna publici do 28. maja.

Paralelna realnost u Kulturnom centru Grad 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari