Pare nisu njihove da ih poklanjaju, duguju nam odgovore 1

Konkurs grada Beograda za podršku projektima u kulturi izvršio je socijalnu likvidaciju kulturne scene u Srbiji, zaključeno je na današnjem Okruglom stolu.

Nezadovoljni rezultatima konkursa, Okrugli sto su organizovali Srpski PEN centar zajedno sa Srpskim književnim društvom, Asocijacijom Nezavisna kulturna scena Srbije i Forumom za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji. Sročeni su i zahtevi, koji će nadležnima izneti navedena udruženja i oni glase – da se poništi konkurs grada Beograda za podršku projektima u kulturi, da se održi javna rasprava i sprovede hitan konkurs o izboru kriterijuma i članova komisije u kulturi, da se objavi kompletna dokumentacija o rezultatima konkursa 2018. godine kao i narativnih i finansijskih izveštaja za konkurs 2017. godine i da gradska sekretarke za kulturu Ivone Jeftić podnese ostavku. To je zapravo epilog protesta koji, od objavljivanja rezultata konkursa, traje u javnosti i čiji su se akteri i ponaosob oglašavali saopštenjima, pa i pokrenuli peticiju za smenu Ivone Jeftić, koja je u dva dana potpisalo hiljadu ljudi.

Osim isticanja pojedinačnih slučajeva (na primer, sredstava dodeljenih modnoj kreatorki Suzani Perić, koja je lična prijateljica Ivone Jeftić, a za koju se inače ne može utvrditi na koji način baš ona doprinosi kulturi ovoga grada, da bi tim sredstvima bila potpomognuta, o čemu smo protekle nedelje pisali) na Okruglom stolu kao najproblematičniji navedeni su odsustvo transparentnosti celog postupka, kao i šta se zapravo želi postići odabranim projektima. Zaključeno je da se budžetom koji je predviđen za kulturu finansira čitav niz aktivnosti koje sa kulturom nemaju suštinske veze, da su rezultati protivni interesima kulture, kao i najboljim društvenim interesima.

Kada je transparentnost u pitanju problem je anonimnost komisija – ne zna se ko odlučuje o projektima koji su važni za opstanak kulture, potom nepostojanje obrazloženja jer je odluka doneta u formi rešenja koju potpisuje gradonačelnik Beograda, a, kako je istaknuto, tekst je neobičan i sa pravne strane, ali i administrativnog rešenja, jer u njemu ne postoji obrazloženje za projekte koji su dobili podršku kao i za one koji nisu. To implicira arbitrarnost i samovolju. Sa stanovišta raspoloživog budžeta nerazumno je što su za neke projekte finansije ekstremno visoke, a za neke ekstremno niske nevezano za realne potrebe tih projekata, pa tako neki od podržanih projekata ni na koji način nisu prepoznati niti učestvuju u onome što bi smo mogli nazvati visokom kulturom. Veliki broj organizacija nisu poznate ni najboljim poznavaocima kulturnog života, dok su neke organizacije oformljene uoči samog konkursa, ili su se menjale po zahtevima i potrebama konkursa.

Potpredsednik Srpskog PEN centra Gojko Božović kaže da su organizacije koje nemaju relevantan značaj za kulturu dobile su najveću podršku na ovom konkursu

– Organizacije koje imaju jasnu političku motivaciju i čiji su predstavnici političke ličnosti dobile su najveću podršku, dok su organizacije koje reprezentativno predstavljaju kulturnu scenu u Srbiji i Beogradu ostale uskraćene. To dovodi do socijalne likvidacije, jer ukoliko one nemaju mogućnost da realizuju svoje projekte prestaju da postoje u javnosti. Mi imamo jako mali budžet za kulturu ali ako je ovako podeljen, onda kao da ga i nemamo – smatra Božović.

Slavoljub Marković, predsednik Upravnog odbora Srpskog književnog društva, kaže da je Društvo i prošle godine konkurisalo i nije dobilo sredstva, kao ni ove. Iako su insistirali da saznaju ko je učestvovao u komisiji odgovore nisu dobili.

Luka Knežević Strika, predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisna kulturna scena, smatra da se ove godine otišlo korak dalje. On kaže da, iako su po zakonu obavezni, oni ne objavljuju obrazloženja odluka tako da javnost nema prilike da dobije celu sliku.

– Sekretarijat javnim parama raspolaže ali nisu njihove da ih nekom poklanja, zato je dužan da nam odgovori. Do ovoga dolazi zato što je uspešno ugušena javnost, i sada stižemo do gušenja kulturne javnosti. Na javni govor se gleda neblagonaklono, on se sklanja i ljudi se često opravdano plaše, što vodi dalje do partijskog zapošljavanja na javnom mestu, zapošljavanja bilo koga i to u oblasti kulture i odličan primer za to je delovanje Ivone Jeftić. Sekretarka koja je nekada bila u Kulturnom centru Beograda sada bez ikakvog iskustva u kulturi postaje direktorka tog kulturnog centra gde se za njen rad vezuju brojni skandali, i kao takva biva unapređena. Zato je bitno da se javnost u kulturi objedini protiv dešavanja kao što je ovaj konkurs.

Grad kažnjava kulturu

Asocijacija nezavisna kulturna scena će u četvrtak, u 11 časova u Medija centru, predstaviti rezultate analize ovogodišnjeg konkursa na osnovu dostupnih informacija. Tim koji je analizirao rezultate vodio je dr Predrag Cvetičanin, istraživač iz oblasti kulture. „Podrška grada ne prepoznaje rastuću prisutnost naših članica u produkciji savremene kulture, već ih na neki način i kažnjava. Za dve godine smanjena je podrška grada Beograda članicama Asocijacije nezavisna kulturna scena. Registrovali smo jako veliki procenat novca u APRu koji javnost ima razloga da smatra sumnjivim, pogotovu u ovom konkursu“, navodi Cvetičanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari