Pečat župana Stefana Nemanje na aukciji na Malti: Da li će Srbija uspeti da ga otkupi? 1Foto: Printscreen/Artemide Aste

Kako piše ArcheoSerbia, pečat velikog župana Stefana Nemanja, rodonačelnika dinastije Nemanjić, ponuđen je na prodaju u aukcijskoj kući Artemide Aste sa Malte.

Naime, aukcija će se održati 6. i 7. maja, a građani su jednoglasni da naša država treba da reaguje i predmet vrati u Srbiju.

„Radi se o pečatu iz druge polovine 12. veka, iz vremena nakon 1166. godine izrađenom od olova, težine oko 21 gram i prečnika 35 mm. Na aversu je prikazana stojeća figura Svetog Stefana koji u rukama drži kovčežić i kandilo, a pored je natpis na grčkom “Ο/ ΣΤΕ/ ΦΑ/ ΝΟ/ C – Ο/ ΠAN/ ΤΟ/ ΜΑΡ/ ΤY/ C”, a na reversu je natpis takođe na grčkom “ΣΦΡΑΓΙC/ CTΕΦANOΥ/ ΜΕΓΑΛOΥ/ ΖΟΥΠΑΝΟΥ/ ΤΟΥ ΝΕΜΑ/ NIA” koji glasi “Pečat Stefana, velikog župana Nemanje”. Ovaj do sada nepoznati pečat predstavlja značajno otkriće“, napominje ArcheoSerbia.

Kako se dodaje u Fejsbuk objavi, pomenuti predmet ima izuzetnu važnost jer su pečati naših srednjovekovnih vladara veoma retki.

„Sličan Nemanjin pečat nalazi se u zbirci Narodnog muzeja Srbije u Beogradu. Ovo je jedinstvena prilika za našu državu da reaguje i pribavi ovaj neprocenjivi primerak našeg kulturnog i istorijskog nasleđa. Vremena je dovoljno, a za državu cena pečata predstavljaće sitnicu, samo ukoliko Narodni muzej Srbije i Ministarstvo kulture reaguju na vreme i ne dozvole da se ponove situacije kada su na stranim aukcijama važni predmeti našeg kulturnog nasleđa završavali u rukama privatnih kolekcionara“, zaključuje ArcheoSerbia.

S tim u vezi, mediji su objavili da se Istorijski muzej Srbije uključio u aukciju za otkup pečata.

Takođe, da Ministarstvo kulture daje punu podršku Muzeju i poziva ostale ustanove kulture da ne daju ponude kako ne bi jedni drugima podizali cenu.

Trenutna cena pečata objavljena na sajtu Artemide Aste je  1.200 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari