“Pejzaži otpora” na London Film Festivalu 1Marta Popivoda foto Ivan Markovic

Svetska promocija dugometražnog dokumentarnog ostvarenja “Pejzaži otpora” rediteljke i vizuelne umetnice Marte Popivode, nastavlja se britanskom premijerom ovog filma u okviru programa prestižnog BFI London Film Festivala.

Pred britansku publiku “Pejzaži otpora” stižu 20.oktobra, posle premijere na 50. jubilarnom festivalu u Roterdamu, nagrada na Cinema du Reel festivalu u Parizu, u Koreji, Solunu, gde su osvojili nagradu Zlatni Aleksandar, Sarajevo film festivala i nagrade Srce Sarajeva, i nedavnog trijumfa na festivalu Beldoks.

Ovaj dokumentarac, svojevrsni vremeplov u doba jugoslovenskog antifašizma i Drugog svetskog rata, kroz životnu storiju glavne junakinje, 97-godišnje levičarke Sofije Sonje Vujanović koja je kao logorašica bila i među vođama pokreta otpora u Aušvicu, snažno komunicira sa našim vremenom.

Kako je Marta Popivoda izjavila za Danas, inicijalna “kapisla” da napravi ovaj film bila je ideja i emocija, snažno prisutna u Sonjinoj priči, da je otpor uvek moguć.

– To iskustvo ove heroine aktuelno je, pre svega, po pitanju antifašističkog otpora i borbe u kontekstu jačanja desnice i profašističkih diskursa u Evropi, kao i za razumevanje sebe kao deo kolektiva. Neoliberalni kapitalizam i individualističko društvo u kome živimo, danas nas atomizuju i čine da se osećamo sami, kao i da smo sami krivi za sve nevolje koje nas snalaze. Kad kažem „nevolje“ mislim na nezaposlenost, nedostojanstven život čak iako radimo, neadekvatnu ili skupu zdravstvenu zaštitu i obrazovanje. A to su sve simptomi društva u kome bogatiji postaju sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji. Nama se čini da nas to, ta individualistička atomizacija, sprečava da pokrenemo širu akciju protiv fašističkih narativa čistih društvenih zajednica, koje imaju nekakvo mitsko poreklo u „višoj rasi“ ili „nebeskom narodu“, gde nema mesta za sve. Zato se nama čini da bi slabljenje individualizma značajno doprinelo našoj odlučnosti da se usprotivimo tim narativima i da vidimo da, boreći se za svačije dostojanstveno mesto u svetu, mi pravimo i bolje mesto za nas same – istakla je Marta Popivoda.

Iako je duboko ukorenjen u našem lokalnom kontekstu i u istoriji, festivalski uspeh ovog dokumentarca pokazuje da on ima univerzalniju priču, snažne emocije koje dodiruju ljude sa različitih kontinenata, i komunikaciju sa našom svakidašnjicom.

To dokazuje i činjenica što je kuća Grasshopper Film, najzanimljiviji distributer nezavisnih, art-house i dokumentarnih filmova otkupila prava za nebioskopsku i digitalnu distribuciju “Pejzaža otpora” u Severnoj Americi.

Pored Sofije Sonje Vujanović, protagonisti “Pejzaža otpora” su i Ivo Vujanović iIvanka Maksović, a u autorskoj ekipi filma su i dramaturškinja Ana Vujanović (potpisuje scenario zajedno sa Martom Popivodom), direktor fotografije Ivan Marković, montažerka Jelena Maksimović, dizajner zvuka Jakov Munižaba i mikser zvuka Simon Apostolou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari