Performans "Pesnici današnjice, glasovi sutrašnjice" na otvaranju 31. Belefa: Poezija Radmile Petrović i deset mladih pesnika i pesnikinja 1Foto Dragana Udovičić

Ovogodišnji, 31. Beogradski letnji festival (Belef), svečano će biti otvoren u Botaničkoj bašti u petak, 23. juna, pesničkim performansom „Pesnici današnjice, glasovi sutrašnjice“ koji je deo evropskog projekta, a umetnički tim koji stoji iza njega u Srbiji su pesnikinja Radmila Petrović, glumica Vanja Ejdus, kompozitor Draško Adžić i pozorišni reditelj Andrej Nosov.

Na lokacijama koje nose određenu simboliku i značaj za naš grad i kulturu, pesnikinja Radmila Petrović i deset mladih pesnika i pesnikinja predstaviće svoju poeziju na nov i jedinstven način, povezujući pri tom umetnost, prirodu i grad.

Ovaj site-specific događaj omogućiće publici da na drugačiji način doživi Beograd, njegovo kulturno nasleđe i dela savremenih mladih umetnika i umetnica koja svedoče značaj savremene poezije u Srbiji.

Performans u Botaničkoj bašti se organizuje kao jedna od aktivnosti na međunarodnom projektu „Pesnici današnjice, glasovi sutrašnjice“, koji je u Srbiji dobio priliku da sprovodi Hartefakt.

Reč je o velikom višegodišnjem evropskom projektu koji ima za cilj da poeziju i savremene pesnike i pesnikinje približi mladima i lokalnoj zajednici kroz razvoj novih performativnih formi prezentovanja poezije.

Partneri na projektu su Pionirski dom iz Slovenije, Asocijacija dečijih kulturnih centara iz Finske, Pro Progressione iz Mađarske i Arteria fondacija iz Poljske.

Članovi i članice umetničkog tima su putem javnog poziva izabrali deset mladih pesnika i pesnikinja, sa kojima su zajedno pripremili ovaj performans: Aleksa Krstić, Anđela Đokić, Danilo Brakočević, Jelena Marinkov, Marija Dragnić, Maša Seničić, Milica Milosavljević, Stefan Mitić, Tihana Smiljanić, Valentina Baktijarević.

Projekat „Pesnici današnjice, glasovi sutrašnjice“ traje do 2025. godine i podržan je od strane Evropske Unije kroz program Kreativna Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari