Pesma "Digni ruku" bila zabranjena osamdesetih: Frontmen grupe Galija objasnio zašto i kako je to izgledalo 1Foto: Miroslav Dragojević

Muzičar Nenad Milosavljević, frontmen benda Galija, rekao je u intervjuu za podgoričke Vijesti da su mnogi bendovi 70- ih i 80-ih godina imali pjesme koje kritika i muzički urednici nisu voleli, pa su one bile zabranjene.

Ovakav stav onih koji uređuju programe nije zaobišao ni neke pesme Galije.

”Numera ‘Digni ruku’ bila je zabranjena. Imajte na umu da je to bila ‘85. godina. Ko zna istoriju na ovim prostorima, ne samo u tom periodu, možda i može da pretpostavi zbog čega. Mi živimo malo duže, pa pamtimo i događaje koji su danas potpuno nepoznati. Problem sa Kosovom bio je prisutan mnogo pre i moje mladosti. Onaj ko je čitao knjige, zna o čemu se radi. Kada površno pričate o tome onda to ima sasvim desetu dimenziju“, naglašava Neša Galija.

Prema njegovim rečima, u ono vreme bilo je zabranjeno pričati o tome.

„Da napišem tu pesmu inspirisala me je slika bakice koja vodi sa puškom na ramenu svoje unuče u školu. E sad zamislite u ono vreme koje je važilo za zakonsko blagostanje da se to desi. To je bilo iritirajuće do besvesti. Kad sam je prvi put pustio u Radio Beogradu, tadašnji glavni urednik mi je rekao ‘Kakva si ti to džukela? Ko ti je dozvolio da se baviš politikom’, bacio je ploču o zid i ona se polomila“, navodi Milosavljević.

Kaže da je bio zbunjen njegovim postupkom.

„Pitao sam ga ‘Zar nas niste učili da slobodno mislimo i iskazujemo taj stav’. Nakon nekoliko godina pesma je počela da se pušta, ne samo na Radiju Beograd, već i na drugim stanicama i danas je jedna od najpoznatijih pesama Galije”, kaže Neša Galija.

Ceo intervju možete pročitati na sajtu Vijesti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari