Pet TV ostvarenja Milovana Vitezovića koje ćemo pamtiti 1Foto: N1

Nenadani odlazak književnika Milovana Vitezovića, jednog od najznačajnijih televizijskih autora u poslednjih nekoliko decenija priziva u sećanje neke od TV serija koje smo voleli i koje ćemo pamtiti kao deo televizijske istorije i kulture.

Svaki izbor ove vrste je subjektivan, pa tako i ovaj naš. Odabrali smo ovih pet ostvarenja.

1.Serija: Vuk Karadžić

Vuk Karadžić je jugoslovenska TV serija, snimljena u produkciji Televizije Beograd 1987. godine, povodom 200-godišnjice rođenja Vuka Karadžića. Serija prati život i rad prosvetitelja i reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića (1787—1864), kao i srpsku nacionalnu i kulturnu revoluciju tokom 19. veka, čiji je Vuk Karadžić bio savremenik, kao aktivan učesnik i svedok. Režirao ju je Đorđe Kadijević, po scenariju koji je napisao književnik Milovan vitezović, Gl’avnu ulogu je tumačio Predrag Miki Manojlović.

https://www.youtube.com/watch?v=Ov1GhU73Kcw

2. Serija: Šešir profesora koste Vujića

Šešir profesora Koste Vujića je TV serija iz 2013. godine. Režirao je Zdravko Šotra po romanu „Šešir profesora Koste Vujića“ Milovana Vitezovića, sa Aleksandrom Berčekom u ulozi profesora Koste Vujića..Serija je prikazana na Prvoj srpskoj televiziji.Od snimanog materijala je napravljen istoimeni film koji je premijerno prikazan u Beogradu 1. februara 2012. godine. Glavne uloge tumačili su Aleksdandar Berček I Miloš Biković.

3. Serija i film: Lajanje na zvezde

Lajanje na zvezde je srpski film prvi put prikazan 1. januara 1998. Dogodovštine maturanata gimnazije koje su svakome bliske, snimljene prema knjizi „Lajanje na zvezde“ Milovana Vitezovića u režiji Zdravka Šotre.Š Glavne uloge tumače: Dragan Mićanoviš ,Nataša Tapušković, Nikola Simić, Velimir Bata Živojinović, Aleksandar Berček i Bogdan Diklić.

4. Serija: Srećni ljudi

Srećni ljudi je srpska televizijska serija, snimana u produkciji Radio-televizije Srbije.Idejni autor projekta bio je Milovan Vitezović Scenario su napisali Siniša Pavić i LJiljana Pavić, a režirali su Aleksandar Đorđević i Slobodan Šuljagić. Serija ima 70 epizoda, kao i novogodišnji specijal, u trajanju od 45 minuta. Serija je snimana i emitovana u periodu od 1993. do 1996. godine („Srećni ljudi” i „Srećni ljudi 2”), kasnije više puta reprizirana. Ova serija je prva serija u produkciji đRTS-a nakon raspada SFR Jugoslavije. Glavne uloge tumače: Desimir Stanojević, Tanja Bošković, Zlata Numanagić, Dubravka Mijatović.

5. Serija: Dimitrije Tucović

Dimitrije Tucović je jugoslovenska biografska televizijska miniserija emitovana 1974.. Nastala je u produkciji RTV Beograd, a naslovni protagonista, čiji je lik tumačio LJubiša Samardžić, bio je znameniti srpski socijaldemokratski političar Dimitrije Tucović. Scenario su pored Milovana Vitezovića pisali Milan Šećerović I Aleksandar Obradović.Radnja serije prikazuje Tucovićevo odrastanje, način na koji se se posle Majskog prevrata vratio u Srbiju i prvi pokernuo i osnovao Socijaldemokratsku partiju, borio za radnička prava, bavio novinarstvom, te njegovu tragičnu smrt na bojištu na početku Prvog svetskog rata. Seriju je režirao hrvatski redatelj Eduard Galić .

https://www.youtube.com/watch?v=EwQ_kjzOWZY

Poznati pisac Milovan Vitezović preminuo je danas u 78. godini života, u Beogradu, posle duge i teške bolesti izazvane korona virusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari