JULEE CRUISE DZULI KRUZFOTO: Stanislav Milojkovic

DŽuli Kruz, američka pevačica, tekstopisac, glumica i muzičarka, čuvena po pesmi „Falling“, temi iz kultne serije Twin Peaks, preminula je u 65. godini.

NJena rad se najuže vezuje za saradnju sa rediteljem Dejvidom Linčom i kompozitorom Anđelom Badalamentijem, no, stvarala je i sa drugim umetnicima poput režisera Vima Vendersa, za čijoj je film Until the End of the World uradila svoju verziju pesme Summer Kisses, Winter Tears Elvisa Preslija.

Pored serije, ona se pojavila i u filmu Twin Peaks: Fire Walk With Me, kao i trećoj sezoni Twin Peaks: The Return, iz 2017, ali takođe i u Linčovom filmu Blue Velvet.

Kako je zapisao londonski list Gardijan 2018. Kruz je o poslovnom odnosu sa Linčom kazala: „Kao da sam mu ja mlađa sestra. Ne voliš da ti stariji brat govori šta da radiš. Dejvid je šašav. Ponekad može imati napade besa. Da li ste ikada videli njegovu narav? Svako može da izgleda smešno kada se naljuti. Ali ja ga volim.“

NJen suprug Edvard Grinan napisao je na Fejsbuku: „Ona je napustila ovo carstvo pod sopstvenim uslovima. Nema kajanja. Ona je u miru…“

Kako City Magazine navodi, sarađivala je sa ambijentalnim sastavom The Orb na njihovom albumu Back to mine. U njene saradnike se ubrajaju i B52s, Handsome Boy Modeling School i Farel Vilijams. Beogradska publika je mogla da je vidi na koncertu u Domu Omladine 2005.

DŽuli Kruz je diplomirala hornu na Univerzitetu Drejk i svirala je sa brojnim simfonijskim orkestrima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari