Pijanista Igor Levit počeo koncert koji će trajati 20 sati (VIDEO) 1Foto:Printsktin/Tviter

Nemačko-ruski pijanista Igor Levit počeo je danas koncert koji će trajati 20 sati i tokom kojeg će izvoditi samo jedno delo francuskog kompozitora Erika Satija kako bi skrenuo pažnju javnosti na sudbinu umetnika pogođenih epidemijom korona virusa.

Koncert koji je počeo u 14.00 može uživo da se prati na Levitovom nalogu na Tviteru i predstavlja, kako je pijanista rekao, „tihi krik“ umetnosti pošto je kultura obustavljena od početka epidemije korona virusa.

„Moj i svet mojih kolega je drugačiji toliko nedelja, i takav će ostati još dugo vreme“, naveo je Levit (33) kojeg mnogi mediji predstavljaju kao velikog savremenog pijanistu.

Levit u jednom berlinskom studiju svira bez prekida komad „Vexations“ (Uznemirenost) koju je Sati komponovao 1893. godine. Note – jedna tema i dve varijacije, nalaze samo na jednoj strani, ali je kompozitor predvideo da treba da se ponavljaju 840 puta.

„Delo održava osećaj otpora, i zbog toga mi se čini važnim da sada sviram to delo“, dodao je Levit.

Pijanista je pre koncerta rekao da ne garantuje da će završiti koncert. „Ko zna? Možda se u jednom trenutku srušim. Ali znam da ću posle ovoga biti drugačiji“, dodao je pijanista.

Levit od polovine marta skoro svako veće drži „kućne koncerte“ koji se uživo emituju na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari