Pisci u ulozi profesora, radionice i javna čitanja 1Fotografija: Izložba Boba Živkovića i predstava Reflektor teatra

Otvaranjem izložbe ilustratora Boba Živkovića u Gradskoj galeriji večeras u 18 časova, a sat i po kasnije i izvođenjem komada Reflektor teatra „Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi“ u Narodnom pozorištu, u Užicu će početi književni susreti „Na pola puta“.

Na četranaestom festivalu, koji će do 25.aprila okupiti pisce i druge stvaraoce iz bivše Jugoslavije, od kojih neki godinama žive u drugim evropskim državama, gosti će biti u ulozi profesora tokom redovnih časova književnosti u Užičkoj gimnaziji. Uveče, od 20 časova, na Maloj sceni NP Užice, javno će čitati svoje tekstove, razgovarati sa publikom, a moderatori razgovora biće užički gimnazijalci.

U ponedeljak će, u gimnazijskom amfiteatru, Sofija Kordić, književnica i novinarka koja stiže iz Praga, govoriti o „Češkoj između Istoka i Zapada“, Nenad Veličković, pisac i univerzitetski profesor iz Sarajeva, svoje predavanje je nazavo „The art of prepričavanje“, dok će Predrag Stojadinović, vloger i promoter nauke i logike koji dolazi iz Nemačke, gimnazijalcima govoriti o „Razmišljanju za neupućene“.

Narednog dana, pesnik iz Požege Petar Matović govoriće o romanu „Semper idem“, književnica Tea Tulić iz Rijeke o (ne)moći jezika, književnik i izdavač iz Beograda Dejan Ilić o filmu „Smrtnosne mašine“, a književnica Jasna Šamić koja stiže iz Pariza o orijentalnoj književnosti.

U ulozi profesora, u sredu, biće naš poznati književnik i prevodilac Ivan Ivanji koji je svoje predavanje nazvao „Okupirano detinjstvo“, a Đorđe Balmazović , član grupe Škart, koji živi u Ljubljani, održaće radionicu „Hrabrost, strah i odgovornost“. Književnica iz Banja Luke Tanja Stupar Trifunović pričaće „O pisanju i drugim demonima“, a „Sloboda pisanja, pisanje slobode“ je naziv predavanja Ivice Prtenjače, pisca iz Zagreba.

Gosti festivala, koji su osnovali profesorka književnosti u Užičkoj gimnazijiRužica Marjanović i Nenad Veličković, bićei književnici Jasminka Petrović iz Beograda i Kruno Lokotar iz Zagreba.

U okviru festivalske edicije „Svako ima nekoga koga nema“, pokrenute 2011. godine, biće promovisan poster sa podsećanjem na Dašu Drndić (Zagreb, 1946-Rijeka, 2018) koja je bila univerzitetska profesorka, pisala je prozu, književnu kritiku, analitičke tekstove i prevode, igrane i dokumentarne radio-drame.

Knjiga sabranih drama i songova „Cervateseov trg“, Predraga Lucića, koji je preminuo početkom prošle godine, a koji je bio veoma drag i čest gost užičkih susreta pisaca, biće predstavljena 22.aprila.

Užički festival, koji svojom nekonvencionalnom atmosferom i druženjem učenika  sa piscima, privlači veliku pažnju mladih, promiviše čitalaštvo među srednjoškolcima i nudi uvid u savremenu regionalnu književnost, ugostiće srednjoškolcei studente iz Sarajeva, Rijeke, Breze, Vrnjačke Banje i Beograda.

Detaljnije o festivalskom programu i učesnicima na http://www.napolaputa.net/.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari