Film „Pismo ocu“ Srđana Keče osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film sa Balkana na ovogodišnjem Dokufestu. Ovaj film, koji predstavlja svojevrsno putovanje kroz život rediteljevog oca, nakon njegove iznenadne smrti, prvi put je javno prikazan na ovom festivalu.


U Balkanskoj konkurenciji učestvovao je i „Cinema Komunisto“ Mile Turajlić, kom je dodeljena nagrada za najbolji debitantski film, kao i višestruko nagrađivani filmovi „Naša škola“ Mone Nikoare, „Mila traži Senidu“ Roberta Tomića Zubera i “Selo bez žena“ Srđana Šarenca.

U međunarodnoj konkurenciji nagrade su odneli poljski film „Van domašaja“ Jakupa Strožeka za kratki i britanski “Ljudi koji sam mogao da budem i možda jesam“ Borisa Geretsa za najbolji dugometražni dokumentarni film.

Na 10. jubilarnom izdanju Dokufesta prikazano je 180 filmova iz 55 zemalja. Festival je obeležila poseta britanske muzičarke PJ Harvey, koja je predstavila ciklus kratkih filmova koji prate njen novi album, Let England Shake, kao i predavanja koja su održali čuveni iranski reditelj Mohsen Makmalbaf i dizajner Mirko Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari