Najbolja dramska predstava u celini 49. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, koji je svečano je zatvoren preksinoć u Velikoj sali Centra za kulturu Lazarevac, jeste „Mali Geza“ Narodnog pozorišta iz Pirota. Za istu predstavu za najbolju režiju nagrađen je Stevan Bodroža. Priznanja za najbolju scenografiju i kostim pripala su Gorčinu Stojanoviću i Maji Mirković za predstavu „Čudo u Šarganu“ Narodnog pozorišta iz Užica.

 Za najbolju originalnu muziku nagradu je dobio Petar Antonović za predstavu „Putujuće pozorište Šopalović“ Pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, a četiri ravnopravne glumačke nagrade pripale su: Isidori Rajković za ulogu Doli u predstavi „Jedan čovek, dvojica gazda“ Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, Aleksandru Raduloviću za ulogu Malog Geze u predstavi „Mali Geza“, Zoranu Karajiću za ulogu Mihaijla Bulgakova u predstavi „Mladi Staljin“ Šabačkog pozorišta, Miliću Jovanoviću za ulogu Alfija u predstavi „Jedan čovek, dvojica gazda“. Nagrada mladom glumcu pripala je Urošu Jovčić za ulogu Milana u predstavi „Sunce tuđeg neba“ Prvog prigradskog pozorišta – Puls teatra iz Lazarevca, dok je specijalno priznanje za kolektivnu glumačku igru dobio ansambl predstave „Purpurno ostrvo“ Kruševačkog pozorišta.

U čast nagrađenih odigrana je predstava „Svet“ Narodnog pozorišta iz Niša. U sedam pozorišnih dana održano je blizu 30 programa, koncipiranih kroz zvaničan program festivala, kroz programe Off i Malog Joakima, kao i kroz segment Joakim u gostima. Na festivalu uživalo je oko 5.000 gledalaca. Najmlađe profesionalno pozorište ugostilo je jedanaest ansambala profesionalnih pozorišta, koja su teritorijalno smeštena južno od Beograda. Na sceni Centra za kulturu Lazarevac prvi put su zaigrali umetnici iz Vranja, Leskovca, Niša. Festival „Joakim Vujić“ organizovan je uz podršku Gradske opštine Lazarevac i PD RB „Kolubara“.

Nagrade pretećih programa na Festivalu

Žiri Off programa za najbolju predstavu proglasio je „Pola-pola“ po tekstu Minje Bogavac, a u režiji Jelene Bogavac u produkciji Narodnog pozorišta iz Pirota, dok je žiri Okruglog stola kritike svoje priznanje za najbolju predstavu jednoglasno dodelio predstavi pozorišta domaćina festivala, „Sunce tuđeg neba“ po tekstu Milovana Mračevića, u režiji Aleksandra Lukača. Žiri Malog Joakima za najbolju predstavu proglasio je „Halo, ovde bomba“ po tekstu i režiji Saše B. Latinovića, takođe u produkciji Puls teatra – prvog prigradskog pozorišta iz Lazarevca. Žiri za najbolji plakat odlučio je da nagrada pripadne Narodnom pozorištu iz Niša za plakat predstave „Devojke“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari