Počela likovna kolonija „Sjenica 2021“ 1Foto: Pixabay / bodobe

U Sjenici je danas počela likovna kolonija „Sjenica 2021“. U petom sazivu ove manifestacije učestvovaće desetak slikara iz Srbije, BiH, Severne Makedonije i Turske. Njih je odabrao ovogodišnji selektor Medžid Fakić, akademski slikar iz Tutina.

Od ove godine, u svakom sazivu kolonije, učestvovaće po jedan likovni umetnik iz nekog macionalnog veća u Srbiji. Ovog leta to mesto je pripalo Hrvatskom nacionalnom veću.

Likovnu koloniju „Sjenica“ osnovalo je Bošnjačko nacionalno veće (BNV) 2017.godine, na stogodišnjicu od održavanja Sjeničke konferencije i usvajanja Sjeničke deklaracije. Sjenička konferencija je održana 13. i 14.avgusta i te dana je BNV proglasilo „danima od posebnog značaja za sandžačke Bošnjake. Na tom skupu usvojena je Sjenička deklaracija. Kojom je 12 sandžačkih predsednika opština, od tadašnjih vlasti, zatražilo autonomiju Sandžaka.

U znak sećanja na te događaje BNV je pokrenulo Likovnu koloniju, čiji će ovogodišnji učesnici stvarati, u pešterskom ambijentu, do sledećeg petka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari