Počela nova pozorišna sezona u Šapcu 1

Pozorišna sezona otvorena je temom lokalpatriotizam Revijom gostujućih predstava, čije estetske i etičke vrednosti predstavljaju okosnicu budućeg repertoara Šabačkog pozorišta.

Početak Revije zakazan je za 5. oktobar zbog značaja koji ovaj datum ima za noviju istoriju Srbije i simboliku demokratskih promena, ali i iz praktično pošto je to ove godine bio početak vikenda kao idealno vreme za novu sezonu. Naime, Šabačko pozorište će ove sezone igrati predstave i vikendom, što je novina koja bi trebalo da unapredi kvalitet života i kulturnu ponudu Šapca.

„Petkom u pet“ planirani su razgovori sa zanimljivim Šapčanima i Šapčankama – onim ljudima koji jedan mali grad čine velikim. Prvi gost bio je Hanibal Kovač, novinar, kolumnista i urednik „Podrinskih“, takođe i sin čuvenog jugoslovenskog glumca Borisa Kovača, po kome nosi ime godišnja nagrada Šabačkog pozorišta.

Nova upravnica pozorišta Milena Minja Bogavac, u ulozi voditeljke, pitala je Kovača o medijima i zašto su slobodni mediji osnova demokratizacije društva, šta znači biti novinar u Srbiji danas, ali i o tome šta njemu lično znači Peti oktobar. Kovač je. pored ostalog, kazao da je sada u Srbiji na delu diktatura, da se sprovodi „fašistoidna gebelsovska propaganda u kojoj više puta ponovljena laž preko režimskih medija proglašava za istinu“: „Na kraju ovaj režim će otići u ropotarnicu istorije, samo je pitanje ko je i kako doprineo ovoj dominaciji nekulture, po rijaliti šemama, i valjda bi konačno trebalo da dođe do lustracije.“

Razgovor o novinarstvu i slobodi medija, bio je uvod u predstavu „O s(a)vesti“ koja govori o sudbini novinarke Dade Vujasinović. Autorka ove predstave Sanja Krsmanović Tasić, priču o Dadi – javno i privatno – osmislila je kao esej u pokretu. Publika odlučuje o rasporedu scena i dramaturgiji. Publika i izvođačica su u međusobnom delovanju: oni zajedno kreiraju predstavu, čija tematika dotiče suštinska pitanja odgovornosti, slobode, časti, svesti i savesti; o tome kako ostati čovek u vremenu ne-ljudi, u doba rata čija je prve žrtve Istina i Saosećanje.

Vikend je bio posvećen omladinskom pozorištu, što je ujedno i smernica za repertoar Šabačkog pozorišta. Članovi Omladinskog kluba ovog pozorišta ugostili su mladi ansambl Gradskog pozorišta Bečej, čija je predstava „Kralj Ibi“ nagrađena na svim relevatnim festivalima za mlade, kao i Dramski studio „Ćoše“ iz Obrenovca, koji već dugi niz godina radi sa Marijom Medenicom, glumicom i rediteljkom predstave „Šine“.

„‘Kralj Ibi’ i ‘Šine’ najbolji su predstavnici angažovanog i umetnički značajnog pozorišta za mlade. ‘Ibi’ u režiji Igora Pavlovića, ismeva diktature i diktatore na hrabar i maštovit način, svojstven mladima. Ovaj klasik avangardne drame, Alfred Žari napisao je u vreme dok je i sam bio srednjoškolac, što je dokaz da mladi umetnici mogu da promene istoriju drame. Bečejski omladinski ansambl, cementira ovu tvrdnju, pokazujući neverovatnu energiju i glumačku koncentraciju“, kaže Minja Bogavac: „Isto se može reći i za igru mladića i devojaka iz Obrenovca, u komadu ‘Šine’ Milene Marković. NJihova izvanredna gluma, dopunjena je songovima komponovanim prema poeziji najznačajnije savremene dramatičarke. Predstava šalje snažnu antiratnu poruku, poigravajući se surovim i sirovim, ali i toplim, uzvišenim i nežnim. Suze, smeh i katarza. To je ono što sledi iz njihove dvosatne igre, visokog intenziteta.“

Reviju je zatvorila predstava „Tri lica ogledala“ Omen teatra čija je tema pozorišna umetnost, a ideja opasnost od svake vrste ekstremizma. Baveći se pozorištem i različitim teorijama drame, glumci u interakciji s publikom, pokazuju šta se desi kada jedan stav ode u svoj ekstrem. Ova predstava Gordane Lebović, u Šabac dovodi tri izvanredna glumca: Slobodana Beštića, Pavla Pekića i Vladimira Aleksića, koje publika neće gledati pasivno, već će i sama učestvuje u predstavi, kreirajući je zajedno sa njima.

„Boris Kovač“ Kristini Pajkić i Sofiji Karajić

Ovogodišnju nagrada „Boris Kovač“ za doprinos Šabačkom pozorištu dobile su mlada glumica Kristina Pajkić i inspicijentkinja Sofija Karajić. Kristina Pajkić je za ulogu u ovoj predstavi koju režira Kokan Mladenović nagrađivana na više festivala, a Sofija Karajić je priznanjem ispraćena u penziju.

Projekat „Razvoj Šapca po meri građana“ se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Grada Šapca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari