Počeli „Dani Danila Lazovića“ u Priboju 1foto: promo

Izložbom „Senke uspomena“, autora Lazara Đembera, koja je otvorena u galeriji Zavičajnog muzeja, sinoć su u Priboju počeli „Dani Danila Lazovića“, manifestacija koja se organizuje osmi put i posvećena je sećanju na poznatog glumca.

Lazar Đember je izložio crteže – portrete srpskih glumaca i to je njegova druga izložba. „Oduvek sam voleo filmsku umetnost i pratim domaću kinematografuju“, kazao je Đember i naveo da je njegovu prvu izložbu organizovao Muzej grada Novog Sada, a da ga je u Priboj pozvao da izlaže Milorad Damjanović, direktor festivala.

Nakon otvaranja izložbe, usledio je koncert starogradske muzike, tokom koga su nastupili Zorana Iđuški i Nenad Ljubenović, a u programu su učestvovale glumice Tijana Maksimović i Iva Štrljić.

„Prvi put sam u Priboju i posebno mi je drago što je povod mog dolaska upravo ovaj festival i što ćemo slaviti umetnost, lepu reč, lepo izražavanje, ono što greje dušu publike“, rekla je glumica Iva Štrljić.

Publika je gledala i pozorišnu predstavu „Ručni rad“, u kojoj igraju Dara Džokić, Isidora Minić i Branka Šelić. Navodeći da je drugi put na tom festivalu, Dara Džokić je pohvalila tu manifestaciju i istrajnost ljudi koji je organizuju, ona je kazala da se seća Danila Lazovića kao jednog od omiljenih kolega.

„Možda je ovaj festival dobar recept za neke nove festivale, okupljanja i slične događaje koji će negovati sećanje na naše preminule kolege“, rekla je glumica.

Do 25. septembra, osim pozorišnih predstava i muzičkih programa, organizovaće se takmičenje u kazivanju poezije. Takmičiće se 11 studenata svih jedanaest akademija dramskih umetnosti u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji, a pobedniku će pripasti Povelja „Danilo Lazović“ i novčani deo nagrade.

Gost glumac festivala je Andrija Milošević, muzički gost Mina Lazarević, a domaćin glumac Andrija Kuzmanović.

Organizatori te manifestacije su pribojski Zavičajni muzej i Dom kulture „Pivo Karamatijević, a pokrovitej je Opština Priboj, na čijem kanalu na Jutjubu će moći da se prati takmičarsko veče u kazivanju poezije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari