Počeo Beogradski filmski kamp 1

Šesti po redu Blef kamp, edukativni program za decu i omladinu koji za cilj ima popularizaciju filmske umetnosti i zanata na filmu, počeo je danas. Održava se ovog leta u Beogradu u tri termina.

Namenjen uzrastu od 13 do 20 godina, a održaće se na Avali, Adi Međici i Vrčin-Koloniji.

Organizaori su pripremili brojne interaktivne radionice koje rezultiraju kratkim igranim filmom sa vizuelnim efektima, čiji su učenici deca i mladi, koji će se na taj način uvesti u svet pokretnih slika i novih perspektivnih profesija koje postoje na filmu.

Za vreme Blef kampa snimiće se tri filma kroz tri različita žanra koji će biti prikazani u kulturnim centrima širom Srbije i evropskih gradova, a učestvovaće i na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu.

Prema rečima organizatora, kamp Blef je praktično i teoretski koncipiran oko izrade filma. Osnovna ideja je da polaznici prođu ceo proces stvaranja filmskog dela počev od faze preprodukcije, samog snimanja pa do postprodukcije i to montaže, vizuelnih efekata i animacije.

Kroz proces od ideje, scenarija, storyboarda, knjige snimanja, filmske glume, režije, montaže zvuka i slike, dodavanja vizuelnih efekata i animacije, doći ćemo do konačnog proizvoda – filma.

Kamp Blef nudi edukativni sadržaj koji otvara mogućnosti obučavanja i osposobljavanja dece i omladine za kreativno učešće u umetničkim aktivnostima u oblasti filma, montaže i novih tehnologija. Krajnji ishod može biti odlučujući za buduće profesionalno opredeljenje mladih.

Neka od zanimanja kojima će se deca aktivno baviti su jesu scenarista, asistent snimanja, kamerman, tonac, glumac,reditelj montažer, umetnik vizuelnih efekata, animator…

Cilj organizatora jeste da kod dece i mladih razviju kritičko mišljenje u odnosu na medijsku kulturu, širiti doživljaje mladih i spoznaju o filmskim izražajnim sredstvima, omogućiti mladim ljudima samostalni stvaralački rad na filmu, montaži i specijalnim efektima, uticati na kulturu življenja kao i aktivno provođenje slobodnog vremena.

U roku ovog kampa, u snimanju filmova, koristeće se najsavremenija oprema.

Postoji mogućnost daljeg nastavka edukacije kroz pohađanje naprednih radionica u Kulturnom centru Baraka, koje se održavaju tokom cele godine, na kojima deca stiču kompetencije iz oblasti filma, filmske glume,režije, montaže i novih tehnologija.

Program Blef kampa organizovan je svakim danom od 9 do 18 časova

Prva grupa : 21.jun-27.jun

Druga grupa :15.jul-21.jul

Treća grupa: 3.avgust – 10.avgust

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari