Počeo festival Krokodil: Gosti prve večeri bili Marko Tomaš, Matijas Enar, Nađa Petrović i Faruk Šehić 1Krokodil festival Foto: Alex Dmitrovic

Ljubitelji kulture i književnosti mogli su sinoć da prisutvuju zvaničnom otvaranju šesnaestog po redu regionalnog festivala Krokodil, koji ove godine nosi slogan „Gimme Shelter“. Festival je upriličen u amfiteatru Muzeja Jugoslavije gde je publiku i goste dočekao dobro poznat dvojac Daško Milinović i Mima Simić, koji su sažeto najavili šta nas sve očekuje u naredna tri dana.

Početak prve večeri bio je zamišljen kroz čitanja tekstova renomiranih književnih autora iz regiona, pa im se prva na bini amfiteatra pridružila mlada scenaristkinja i spisateljica Nađa Petrović.

Publika ju je toplo pozdravila, te je razgovor služio da pokaže koliko je s jedne strane voljena i prihvaćena od strane publike, a s druge, zahvalna na poziciji koju već sad, na početku karijere, zauzima na domaćoj književnoj sceni.

Petrović je podelila s publikom anegdotu o svojoj prvoj kupovini njene knjige, kao i o čuđenju koje je osjetila kad su se na njenim književnim večerima redovno počeli da  pojavljivljuju ljudi koje ne poznaje.

Počeo festival Krokodil: Gosti prve večeri bili Marko Tomaš, Matijas Enar, Nađa Petrović i Faruk Šehić 2
Krokodil festival Foto: Alex Dmitrovic

Potom je autorka čitala odlomke iz svog prvog romana, i na veliko zadovoljstvo publike, čuli smo i delove iz knjige koja je odjeknula među čitaocima – „Meduze žive sve dok ih ne uhvate“.

Petrović je na bini pratio, u svom stilu, jedinstveni Marko Tomaš.

Zasigurno najveća regionalna zvezda savremene poezije i proze, relaksirano je došetao na scenu, s malo reči, i još jednom dokazao da će ostati miljenik publike zbog svoje autentičnosti i prirodnosti.

Sa moderatorima, Milom i Daškom, govorio je gotovo isključivo s dovitljivim opaskama, a sve može stati u nekoliko reči – Mostar i Jugoslavija, i ono što je od njih ostalo, ali i poezija i umetnost, i ono što je od njih postalo.

Autor je otkrio i da priprema scenario sa seriju koja će biti posvećena njegovoj generaciji, kako se iznova vraća Mostaru i kako je uvek za bratstvo i jedinstvo.

Počeo festival Krokodil: Gosti prve večeri bili Marko Tomaš, Matijas Enar, Nađa Petrović i Faruk Šehić 3
Krokodil festival Foto: Alex Dmitrovic

Nakon upečatljive atmosfere na sceni, i razgovora koji je zaokružen smehom, kako moderatora i autora, tako i publike, Tomaš je čitanje započeo odlomkom iz poslednjeg proznog dela „Knjiga za Maju“.

Na svaku autorovu pauzu, publika je oduševljeno aplaudirala, dok je Tomaš sedeo na bini amfiteatra, uživajući u reakcijama posetilaca kojima je uspeo da prenese doživljaj i emociju iz svoje knjige.

Nije se zaustavio kod poslednjeg romana, već je obradovao i ljubitelje njegove poezije, pa su imali priliku da čuju „Pesmu za Suzu“ i „Bog ne zalazi u moju mahalu“, iz zbirke poezije „Skratimo priču za glavu“.

Tomaš je pre čitanja druge pesme glasno uzviknuo „Za moju mahalu“ i na taj način pozdravio prisutnu publiku koja ga je podržala.

Počeo festival Krokodil: Gosti prve večeri bili Marko Tomaš, Matijas Enar, Nađa Petrović i Faruk Šehić 4
Krokodil festival Foto: Alex Dmitrovic

On je ustupio mesto koordinatorki festivala Mileni Berić, koja je predstavila višegodišnji festivalski projekat – „Zašto kažeš ljubav, a misliš na rat?“

Prikazan je i Krokodilov spot koji ukazuje na to koliko je nasilje prihvaćeno i podrazumevano u više različitih slojeva u našoj zemlji.

Berić je podrobno objasnila značaj i istorijat projekta, kao i pojavu i doprinos koji je za sve urožene koji su se borili protiv takve vrste promocije nasilja, imao „Slap Back fond“.

Ovaj razgovor pratilo je i pozivanje aktivistkinje Aide Ćorović, koja im se pridružila na bini i podelila s publikom nekoliko slučajeva u kojima se našla u institucionalnoj borbi zbog svojih slobodarskih i građanskih stavova.

Svi akteri su potom raspravljali o problemima institucija u Srbiji, a Berić je najavila tribinu koja će se održati na festivalu 22. juna, i biće posvećena upravo ovom projektu.

Počeo festival Krokodil: Gosti prve večeri bili Marko Tomaš, Matijas Enar, Nađa Petrović i Faruk Šehić 5
Krokodil festival Foto: Alex Dmitrovic

Nakon kratke pauze od čitanja, usledio je razgovor s jednim od pisaca koji je nestrpljivo očekivan na ovogodišnjem izdanju Krokodila, francuskim piscem Matijasom Enarom.

Ovaj književnik pisao je o Balkanu, Francuskoj, arapskom svetu, i osvojio mnoge nagrade koje su ga visoko kotirale na mapu velikih književnika.

Enarov status zvezde evropske književnosti polako ali sigurno postaje poznat i domaćoj publici, pa je razgovor služio i da prikaže njegov književni i biografski opus kroz ključne segmente njegovog života i stvaralaštva.

Počeo festival Krokodil: Gosti prve večeri bili Marko Tomaš, Matijas Enar, Nađa Petrović i Faruk Šehić 6
Krokodil festival Foto: Alex Dmitrovic

Matijas Enar je čitao odlomke iz svog romana „Godišnja gozba grobarskog bratstva“.

Čitalački krug prve festivalske večeri zatvorio je poznati bosanski književnik Faruk Šehić koji je čitao odlomke iz svog poslednjeg romana „Cimetna pisma, dijamantska stvorenja“.

Osim čitalačkog dela i razgovora, publika je imala dvadesetominutni predah uz glumicu Juliju Petković, poznatiju kao Duda Buržujka i gitaristu Ekstra Necu, koji su uz izvođenje svoje muzike priredili nezaboravan doživljaj publici, i doprineli dobroj festivalskoj energiji.

Najavljen je i dnevni program festivala koji podrazumeva projekcije dokumentarnih filmova, predstavljanje projekta „Zašto kažeš ljubav, a misliš na rat“, razgovore s piscima i različite aktivnosti i radionice za decu.

Počeo festival Krokodil: Gosti prve večeri bili Marko Tomaš, Matijas Enar, Nađa Petrović i Faruk Šehić 7
Krokodil festival Foto: Alex Dmitrovic

Raznovrsnost Krokodil festivala dokazuje činjenica da je prvi gost za sofa intervju bio Brajan Rašić, svetski poznati fotograf koji je fotografisao preko 8.000 koncerata, a bio je i zvanični fotograf Roling Stounsa, Dejvdia Bouvija, Dejvida Gilmora i Ejmi Vajnhaus.

Za Rašića je Beograd bio svetska tačka muzike, ispričao je kako on vidi promene Beograda kroz godine, značaj Jugoslavije, ali i o novcu kao potvrdi rada.

Njegova zanimljiva fotografska biografija i širok stvaralački opus začinili su umetnički duh festivala i zaintrigirali publiku koja je i do kraja večeri ostala mnogobrojna.

Prvo festivalsko veče uspešno je završeno  aplauzom zadovoljne publike koja je u lepoj energiji i veselom raspoloženju ispratila učesnike festivala.

Pišu: Krokodilovi novinari na dan Božidar Milovac i Anđela Bulajić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari