Počeo "Joakiminterfest" u Kragujevcu 1Foto: Wikipedia

Predstavom „Mesec dana na selu“ Ivana Sergejeviča Turgenjeva, u režiji Borisa Leonidoviča Miljgrama, Permskog akademskog teatra iz Perma u Rusiji, počeo je 13. Međunarodni pozorišni festival „Joakiminterfest“, koji će u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu trajati do 15. oktobra.

U takmičarskom delu biće izvedeno šest predstava iz Rusije, Slovenije, SAD, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Pored predstave „Mesec dana na selu“, na programu su „Korešpodencija“ Borislavaa Pekića, u režiji Gorčina Stojanovića, Zvezdara tetra iz Beograda, „Zadnje lune“ Furia Bordona u režiji Dušana Mlakara Gledališča Koper iz Slovenije, „Izbeglica“, u režiji Sudbina Theater Company iz Grinfilda u SAD, „Sabirni centar“ Dušana Kovačevića u režiji Marka Misirače, Narodnog pozorišta iz Banjaluke i „Ustav Republike Hrvatske“ Ante Tomića i Rajka Grlića u režiji Vinka Brešana, Satiričnog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Poslednje festivalske večeri, u čast nagrađenih biće izvedena predstava „Moja ti“, Olge Dimitrijević u režiji Aleksandre Milavić Dejvis Ateljea 212 iz Beograda i Sterijinog pozorja iz Novog Sda.

Selektor ovogodišnjeg festivala je književnik Miloš Latinović, a o nagradama će odlučivati žiri koji čine glumac Zijah Sokolović, reditelj Ivan Vujić i kostimograf Jelena Janjatović.

U okviru pratećeg programa festivala u Galeriji „Joakim otvorena je izložba Ljubomir Ubavkić Pendula – Svaka ludost beše mi igračka, posvećena velikanu kragujevačke pozorišne scene koji je preminuo prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari